Marija- Maja Mitić kojoj predstoji diplomski rad na Muzičkoj akademiji, juče je imala vatreno krštenje u ulozi dirigenta kostolačkog Gradskog hora „ Dunavska lira“ koji je nasledila od nedavno preminulog oca Dobrice. Pored mešovitog hora koji ove godine slavi jubilej- 30 godina od osnivanja, ona je preuzela i Duvački orkestar koji u ovom gradu ima dugu tradiciju, a i organizator je kulturnih programa u Privrednom društvu TE- KO Kotolac.

Ja u ovom horu pevam od sedmog razreda, i sve ono što sam naučila od oca najvažnije mi je u celoj daljoj praksi jer sam na fakultetu imala dirigovanje kod vrsnih dirigenata kao što su Vesna Šouc, Dejan Suđić, Katalin Tasić koja sa uspehom vodi požarevački Ženski hor „ Barilli“. Ono što bih želela posebno da istaknem, to je da ovaj hor toliko decenija nije održala samo ljubav prema pevanju, već veliko drugarstvo koje postoji među njegovim članovima, i smo jedna velika porodica, ne funkcionišemo jedni bez drugih. Na tome je najviše insistirao moj otac, i ja pokušavam, ma koliko mi bilo teško, da održim i sačuvam ono što je on započeo. Sve dok toga bude, biće i njegovog duha jer na svakoj probi oseća se njegovo prisustvo, kaže sa setom Marija.

U kostolačkom horu ima puno starijih članova od ove, stasom krhke dvadeset petogodišnjakinje, ali kako kaže, kada su probe i nastupi, autoritet ne manjka.

-Na poslednjoj probi koju smo tata i ja održali zajedno, diskretno me je upozorio da ne budem stroga, ali rekao i to da mu se dopada što obraćam pažnju na svaku sitnicu, što sam u biti perfekcionista. Što se tiče repertoara, pored postojećeg, pišem aranžmane za neke naše evergrin pesme, ono što naša publika voli. Naš najveći problem je kako omasoviti hor zbog smene generacije, ali i u ovakvom sastavu sa dvadesetak članova, mi dobro funkcionišemo, dopada mi se to. Moj cilj je pre svega da postignem kvalitet, ipak kvantitet stavljam u drugi plan, i mislim da u tome uspevam. Kako smo mešoviti hor, buduće članove angažovaćemo iz osnovne i srednje škole, i naravno, one koji su zaposleni. A sve one koji su nekada pevali u „ Dunavskoj liri“, pozvaćemo ih na Memorijalni koncert koji planiram povodom 30 godina Hora i 35 godina Duvačkog orkestra. Znači malo dijaloga, malo numera, da prođemo i podsetimo se minulih vremena, ističe Maja Mitić, uz napomenu da će uložiti maksimum kako bi „ tatino čedo“ nastavilo, kao da se ništa nije desilo.

Pozivi stižu za nastupe, kako u lokalu, tako i za festivale od Republičkog značaja, što će svakako zavisiti i od finansijske situacije koja u svakoj prilici, kao po pravilu, prvo se odražava na štednji u kulturi. Recimo na kraju i to, da se pored prijema novih članova za Hor, očekuje i prijem u Duvački orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari