Somalijska prestonica Mogadiš pretrpela je juče drugi dan nasilja dok su se vladine snage i njihovi etiopijski saveznici sukobljavali s islamističkim snagama. Islamistički borci su juče rano ujutro ispaljivali granate, minobacače i tešku paljbu, dok su vladine i etiopijske snage odgovarale tenkovima, artiljerijom, vatrom iz mitraljeza u severnim i južnim delovima prestonice.

Somalijska prestonica Mogadiš pretrpela je juče drugi dan nasilja dok su se vladine snage i njihovi etiopijski saveznici sukobljavali s islamističkim snagama. Islamistički borci su juče rano ujutro ispaljivali granate, minobacače i tešku paljbu, dok su vladine i etiopijske snage odgovarale tenkovima, artiljerijom, vatrom iz mitraljeza u severnim i južnim delovima prestonice. Na stotine stanovnika, uglavnom žena i dece, bežalo je od odvojenih paljbi u severnom delu Ramadan. Prekjuče je bio najkrvaviji dan u Mogadišu od kada je vlada s etiopijskim saveznicima oduzela grad od Somalijskog saveta Islamskog suda prošlog decembra kada je poginulo najmanje 16 ljudi.
Islamski borci su prekjuče po ulicama vukli tela četvorice ubijenih vojnika vlade, od kojih su dvojica njihovi etiopijski saveznici, da bi ih potom zapalili, dozivajući masu koja je bacala kamenje i šutirala posmrtne ostatke ubijenih vojnika.
Užasne scene podsetile su na događaje iz 1993. kada su somalijski borci srušili dva američka „crna jastreba“ tokom neuspele američke operacije da uhvate diktatora. Somalija je bez delotvorne centralne vlade od 1991. Sadašnja administracija nije uspela da utvrdi kontrolu u zemlji. Lider Islamskog pokreta u Somaliji šeik Hasan Dahir Avejs obećao je da će započeti gerilski rat prema iračkom receptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari