U Litvaniji je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, koji bi mogli da znače kraj sedmogodišnje vladavine socijaldemokrata, a početak za koaliciju desnog centra bivšeg premijera Andrijusa Kubilijusa.

Naredna vlada ove baltičke države, bivše sovjetske republike a sada članice EU, moraće da se suoči sa efektima globalne finansijske krize i prilično visokom inflacijom. Vlada će takođe morati da „zauzda“ budžetski deficit dok se razmatra uvođenje evra kao platežnog sredstva.

Očekuje se da će opoziciona konzervativna stranka Domovinska unija bivšeg premijera Andrijusa Kubilijusa osvojiti oko 40 mesta u parlamentu, što će biti nedovoljno za parlamentarnu većinu i značiće teške koalicione pregovore, kažu analitičari. Kao mogući koalicioni partneri vide se Liberalni pokret i Unija liberalnog centra, koja je član aktuelne vladajuće koalicije. Drugi mogući partner je Partija nacionalnog uskrsnuća, koju vodi popularni televizijski voditelj Arunas Valiskas, a koja je u prvom krugu 12. oktobra osvojila drugo mesto, odmah iza Domovinske unije. Pobeda Domovinske unije označila bi kraj vlade levog centra premijera Gediminasa Kirkilasa, koji je došao na vlast sredinom 2001. Socijaldemokrate su u prvom krugu bili treći i njihove šanse da zadrže vlast drastično su smanjene nakon što njihovi koalicioni partneri Narodna partija farmera i Nova unija nisu uspeli da uđu u parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari