Hilari Klinton je juče doživela drugi poraz na primarnim izborima u Nju Hempširu, ali je ipak obećala da će nastaviti borbu za demokratsku nominaciju do superfinala koje će se održati za mesec dana.
Na osnovu nekoliko izbornih istraživanja javnog mnjenja može se videti da je podrška Klintonovoj znatno smanjena, naročito od izbora u Ajovi, ali ona ipak insistira da ne odustaje od trke uprkos porazu u Nju Hempširu.

Hilari Klinton je juče doživela drugi poraz na primarnim izborima u Nju Hempširu, ali je ipak obećala da će nastaviti borbu za demokratsku nominaciju do superfinala koje će se održati za mesec dana.
Na osnovu nekoliko izbornih istraživanja javnog mnjenja može se videti da je podrška Klintonovoj znatno smanjena, naročito od izbora u Ajovi, ali ona ipak insistira da ne odustaje od trke uprkos porazu u Nju Hempširu. „Bez obzira na to šta se dogodilo, idemo dalje. Idemo do kraja procesa 5. februara. Uvek sam smatrala da treba biti jak istrajan i spremna sam za to“, izjavila je Klintonova.
Prednost Baraka Obame u odnosu na Hilari Klinton znatno je udvostručena. Prema istraživanju USA Galupa, Obama je u prednosti za 13 odsto u odnosu na njegovu glavnu rivalku. Obamu danas podržava 41 odsto birača, za razliku od 32 odsto prošlog meseca, dok je podrška Klintonovoj opala na 28 odsto u odnosu na prethodnih 32 odsto.
Istraživanje CNN i WMUR obavljeno tokom vikenda pokazuje da Obamu podržava 39 odsto birača, a Klintonovu 30 odsto, dok je za Džona Edvardsa 16 odsto birača.
Izvori iz izbornog štaba Hilari Klinton ukazuju da je ona privatno prihvatila poraz iz Nju Hempšira i nagoveštavaju da se možda neće pomiriti sa činjenicom da izgubi i u Južnoj Karolini, gde se održavaju primarni izbori 26. januara.
Vidno iscrpljena, Klintonova je umalo zaplakala kada su je birači prekjuče upitali kako će nastaviti dalje. „Nije lako. Ne želim da vidim naš pad. Sve ovo doživljavam lično i želim da vidim šta će se dalje dogoditi, jer zaslužili smo to“.
Zvaničnici iz njenog izbornog tima odbacili su kao besmislen izveštaj prema kojem je ona potajno razmišljala da odustane od trke i dalje podrži Obamu.
Ipak, Obama je dobio neočekivanog saveznika u Edvardsu, dok su njegovi stratežisti priznali da bi voleli da vide direktnu borbu između Edvardsa i Obame.
Mračna predviđanja za Klintonovu imaju svoju paralelu i na republikanskoj strani, gde se Mit Rumni takođe suočio s drugim porazom posle Ajove. Rumnija je porazio senator iz Arizone Džon Mekejn. „Zadovoljan sam, ovo je ono što priželjkujem veoma dugo“, izjavio je Mekejn, koji je i 2000. osvojio primarne izbore u Nju Hempširu protiv Džordža Buša.
Sve veća podrška Mekejnu sprečila je bivšeg baptističkog sveštenika Majka Hakbija da kapitalizuje jaku podršku dobijenu u Ajovi. Za razliku od te države, gde su mu evangelistički hrišćani dodelili značajne glasove, socijalni konzervativci nisu tako važne snage u Nju Hempširu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari