Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je juče da je do sada potvrđeno 1.516 slučajeva nove vrste gripa u 22 zemlje, među kojima su 822 u Meksiku i 403 u SAD. U Meksiku ima 42 smrtna slučaja i dva smrtna slučaja u SAD, prema navodima SZO.

Kosovski zdravstveni zvaničnici naveli su juče da devojka stara 27 godina, koja je tokom noći preminula u Prištini, verovatno nije umrla od novog gripa tipa A (H1N1). Direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta Kosova Naser Ramadani rekao je novinarima da se preminula devojka 27. aprila vratila iz Švajcarske. Ona je iz opštine Vitina prebačena na prištinsku univerzitetsku kliniku s teškim respiratornim i kardiološkim tegobama. „Od tri standardne laboratorijske analize, mi smo uradili dve, i obe su bile negativne (na novi grip). Treća analiza biće obavljena van zemlje i mi smo potreban uzorak većpredali Svetskoj zdravstvenoj organizaciji“, rekao je Ramadani. Prema njegovim rečima, zbog petog stepena mera koje je zbog gripa proglasila Svetska zdravstvena organizacija, nadležne službe Kosova preduzele su preventivne mere.

U međuvremenu, iz Njujorka stižu ohrabrujuće vesti. Doris Bučer, asistent na predmetu mikrobiologija i imunologija na Medicinskom fakultetu u Njujorku poslala je mejl Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u kojem je ponudila materijale koji bi mogli da budu od koristi za proizvodnju vakcine protiv meksičkog gripa. Bučerova, naučnica koja proučava grip 40 godina, vodi laboratoriju u Vestčester Kauntiju koja se visoko kotira jer se u njoj virusi gripa transformišu u „zalihe semena“ koje fabrike lekova mogu da koriste za proizvodnju nekoliko stotina miliona doza vakcine. Budući da je virus nov, nekim ljudima će možda biti potrebne dve vakcine da bi razvili imunitet.

Formiranje „zaliha semena“ predstavlja ključni prvi korak za proizvodnju bilo koje vakcine. U proteklih pet godina laboratorija doktorke Bučer obezbedila je „zalihu semena“ za jedan od tipova virusa koji predstavlja komponentu sezonske vakcine protiv gripa koja se koristi širom sveta.

Naši turisti nisu zaraženi

Beograd – Državljani Srbije koji su turistički boravili u Meksiku i na Kubi, a koji su se juče vratili u zemlju, nemaju simptome novog gripa. Iz Ministarstva zdravlja ponavljaju da nema razloga za paniku, da je Srbija spremna, ali i da ne treba potcenjivati situaciju. Jedna dvadesetsedmogodišnja devojka koja je preksinoćumrla u bolnici u Prištini, verovatno nije bila zaražena novom vrstom gripa, tvrde kosovski zvaničnici. Devojka je početkom sedmice doputovala iz Švajcarske i preminula je usled respiratornih i kardioloških problema. Prvi rezultati testa na virus novog gripa su negativni, ali se čeka analiza SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari