Polako se približava kraj godine, pa se i u Sokobanji svode bilansi turističke sezone. I to tako traje već više od sto sedamdeset godina. Za zemlju u kojoj se tradicija baštini sa mnogo manje godina, zaista zavidna stavka. Banjci, kako sebe najčešće nazivaju, računaju da su postali turistička destinacija od trenutka kada je na oporavak i lečenje knjaz Miloša uputio jednog činovnika.

Polako se približava kraj godine, pa se i u Sokobanji svode bilansi turističke sezone. I to tako traje već više od sto sedamdeset godina. Za zemlju u kojoj se tradicija baštini sa mnogo manje godina, zaista zavidna stavka. Banjci, kako sebe najčešće nazivaju, računaju da su postali turistička destinacija od trenutka kada je na oporavak i lečenje knjaz Miloša uputio jednog činovnika. Bilo je perioda u kojima je turizmu pridavan manji značaj, kad se dobro živelo i od drugih poslova, ali je stvar definitivno prelomljena poslednjih godina.
Nekadašnje firme koje su, mahom, bile načičkane na ulazu u grad iz pravca Aleksinca, propadale su jedna za drugom. Retke su uspele da se spasu privatizacijom. Jedna od njih je i nekadašnja mlekara koja posle privatizacije i dalje proizvodi kvalitetan kačkavalj od mleka sa Rtanjskih padina, sada pod imenom „Trebič MM“. Ostale nekadašnje firme samo su ostavile svoje hale u koje se srećom useljava industrija poput „Adonisa“ koja pakuje nadaleko čuveno lekovito bilje. Kad se saberu privredne činjenice, postaje jasno da je čitava opština okrenuta razvoju turizma i preduzetništva, posebno u sektoru usluga.
Smeštajni kapaciteti u ovdašnjim hotelima dobro su popunjeni tokom cele godine. U jeku sezone, letnjih meseci, najbrojniji su individualni gosti a u ostalom periodu dominiraju brojni seminari, simpozijumi, kongresi, sportske igre… Prema najnovijim podacima, Sokobanja je na drugom mestu po broju noćenja za prvih devet meseci ove godine sa 337.000 noćenja. To su zvanični podaci o registrovanim turistima, dok je broj neregistrovanih noćenja veći bar za dvadesetak procenata veći. Ovdašnje turističke radnike ohrabruje i da su i novogodišnji aranžmani skoro rasprodati.
Kada je reč o privatizaciji turističih firmi, u Sokobanji je situacija prilično nepovoljna. U ovom trenutku, od ozbiljnijih objekata, privatizovan je i renoviran samo hotel „Sunce“, ostali čekaju svoj red. Naredna godina biće odlučujuća što se privatizacije tiče. Ovde samo priželjkuju da se pojave ozbiljni investitori koji će uložiti sredstva u dalji razvoj i podizanje kvaliteta turističke usluge u Banji. Pored hotela i ovde se neprestano povećava apartmanska ponuda. Mnogi su shvatili da je mnogo korisnije renovirati spratove velikih kuća koje nisu koristili i tako zaraditi. Sokobanjcu su uradili i master plan koji će poslužiti definisanju pravaca razvoja narednih godina.
Proteklih nekoliko godina zahvaljujući i donatorima Banja je jednim delom promenila lik. Uređen je park u centru grada, veliko dečije igralište… Neki krupniji projekti čekaju bolja vremena, a to se pre svega odnosi na sportsko-rekreativne sadržaje. Opština je konkurisala za sredstva NIP, i svi su izgledi da će započeta a nedovršena sportska hala biti gotova do kraja naredne godine.
Kako saznajemo, na nedavnom sastanku predsednika opština Timočke krajine sa ministrom Đilasom obećano je da će narednih godina Sokobanja dobiti savremen priključak na autoput
Niš – Beograd. Naime, treba izgraditi tridesetak kilometara kvalitetnog puta i povezati Banju ali i novi turistički centar koji se gradi na Staroj planini kod Knjaževca. Ukoliko se to ostvari, ovaj turistički veoma zanimljivi deo Timočke krajine dobiće pravu šansu.
Trend povećanja dolazaka turista za dvadesetak procenata svake godine, razvoj uslužnog preduzetništva i poljoprivrede predstavljaju put kojim će se ovde ići narednih godina.
Turistički poslenici u Banji će vam svakako spomenuti da nije mala stvar 170 godina pružati uslugu koje se s pravom zovu „Dođeš star, odeš mlad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari