U Humskoj ništa novo. Svaki sitan rezultatski napredak na domaćoj sceni fudbaleri Partizana obavezno pokvare ubedljivim porazom preko granice. Tako je bilo i u sinoćnjoj utakmici četvrtog kola Lige Evrope, jer je Briž, drugi put za dve nedelje, pokazao srpskom šampionu da nema šta da traži u ovom takmičenju – 2:4 (0:2). Nešto življa i efikasnija igra u drugih 45 minuta nije mogla da poništi ogromnu razliku u kvalitetu između našeg i fudbala na Zapadu, gde odavno ne prolaze igra sa više od dva dodira, taktički amaterizam i trčanje u mestu.

 

PARTIZAN – BRIŽ 2:4 (0:2)

Stadion: Partizana. Gledalaca: 6.293

Sudija: Robert Šurgenhofer. Strelci: Ljajić 52, Vašington 66 – Perišić 28, Kuemaha 36, 57, Ođiđa 74. Žuti kartoni: Krstajić (Partizan), Blondel (Briž). Crveni kartoni: Krstajić (Partizan)

PARTIZAN: Radosavljević, Knežević, Đorđević, Krstajić, Lomić, Fejsa, B. Jovanović (od 72 Tomić), Ilić (od 46. Bogunović), Moreira, Ljajić, Diara (od 49 Vašington).

BRIŽ: Stijnen, Klukovski, Dirar, Londel, Donk, Gerers, De Mec (od 86 Vermelen), Alkaraz, Ođiđa, Kuemaha, Perišić (od 81 Simajes).

 

Startno defanzivno opredeljenje domaćinu je koristilo samo do 28 minuta kada je njegov „dželat“ iz prvog duela Ivan Perišić kaznio protivnikovu hroničnu inertnost u odbrani. Kulovski je na desnom boku pobegao uspavanom Iliću i centrirao na drugu stranu, lopta je ceo vek putovala kroz šesnaesterac i pošto niko iz zadnje linije nije opružio nogu mladi hrvatski reprezentativac ju je pored sporog Lomića, poslao u donji ugao mreže. Trostruki strelac u ovom dvomeču kumovao je i sledećem pogotku Belgijanaca, pošto je asistenciju Gereca prosledio Dorgeu Kuamahi, a ovaj je petom, naočigled statičnog Đorđevića, poslao iza leđa golmana. Imali su, istina, crno-beli dve prilike da makar na pauzu ode u egalu, ali je Stijnen skinuo šuteve Ilića i Diare.

U nastavku malo drugačiji odnos snaga, ali bez efekta na krajnji iznos. Nešto borbeniji crno-beli u dva navrata su zapretili remijem, ali beli su ih svaki put samo zakivali za začelje J grupe, gde tavore bez i jednog boda. Adem Ljajić je šutem iz prve po zemlji nagradio Bogunovićev solo prodor (52), ali je Kamerunac Kuamaha (57) petom još jednom matirao beogradski tim. Gorostasni Vašington, posle dodavanja glavom (kasnije, zbog dva žuta kartona, isključenog) Krstajića, iskoristio prednost u visini (66), ali je Vadis Ođiđa (74) iz „slobodnjaka“, sa velike daljine, stvari vratio u realno stanje.

Brižu predstoji borba za proleće u Evropi, a Partizanu ostaje grčevita borba za odbranu titule. Do sledećeg izlaska na veliku scenu, protiv Tuluza u Francuskoj.

Goran Stevanović, trener Partizana: Posle izuzetno slabog prvog poluvremena u nastavku smo donekle osvetlali obraz i dali dva gola, ali utisak na kraju ne može biti pozitivan. Ponovo smo pravili greške koje se u Evropi ne praštaju. Veliko hvala za 6.300 navijača koji su, uprkos svemu, posle svega došli da nam budu podrška.

Oseka navijača

Nemoć „parnog valjka“ u Evropi ove sezone, hladno vreme i blizina termina evroligaške utakmice košarkaša Partizana učinili su da meč posmatra tek nešto više od 6.000 ljudi, među njima i pedesetak pristalica Briža. U jednom trenutku krenuli su jedni na druge, ali je redarska služba sprečila njihov bliski kontakt u prvom poluvremenu.

„Grobari“ protiv Miloševića

Najorganizovaniji navijači Partizana ili barem deo tzv. „grobara“, sinoć su transparentom „Savo, od…“ rekli šta misle o najavljenoj predsedničkoj kandidaturi Save Miloševića. Da li zbog šurovanja sa sadašnjom upravom, predvođenom drugim verovatnim kandidatom Draganom Đurićem, ili zbog članstva u, njima omraženoj Demokratskoj stranci, tek fanovi sa Juga na čelu kluba ne žele da vide bivšeg igrača crno-belih i rekordera po broju nastupa u reprezentaciji.

MLADEN KRSTAJIĆ: Evropa jedno, prvenstvo drugo

– Nisam očekivao ovakve poraze u Evropi kad sam se vraćao u Partizan. Ne bih da hulim po našoj ligi, ali očigledno je da je Evropa jedno, a domaće prvenstvo nešto sasvim drugo. Šta dalje? Ništa, podići glavu i videti kako dobiti utakmicu protiv Metalca u nedelju. Zahvaljujem se navijačima na aplauzu, ali više bih voleo da su ga dobili mlađi igrači. Svi moraju biti agresivniji i pokazivati mnogo više želje – skrušeno pogađa „u metu“ iskusni defanzivac, čiji je izlazak s terena propraćen ovacijama.

ADEM LJAJIĆ: Početnički golovi

– Nismo dobro otvorili utakmicu i odigrali prvih 45 minuta, dok smo u nastavku bili mnogo bolji, čak nadmoćniji od protivnika u nekim trenucima. Nažalost, ponovo smo primili početničke golove – priznaje jedan od strelaca crno-belih.

BRANA ILIĆ: Kažnjeni za greške

– Dosta smo očekivali od ovog meča, nadali se čak i pobedi. Nažalost, nismo uspeli i to najviše zahvaljujući sopstvenim greškama. Dali smo dva pogotka, ali su nas oni posle svakog sasekli novim golovima – konstatuje vezista Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari