Odbrana Dragana Džajića zatražila je juče od tužilaštva da odustane od krivičnog gonjenja bivšeg predsednika FK Crvena zvezda, tvrdeći da ga nijedan od 19 svedoka koji su dali iskaz pred Višim sudom u Beogradu, a ni dokument, ne terete za nezakonit transfer fudbalera.

Advokati Dragan Savić i Velislav Milutinović pozvali su se i na rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojoj se u članu 16 izražava ozbiljna zabrinutost zbog člana 359 Krivičnog zakona Srbije o zloupotrebi službenog položaja i zamrzavanja imovine okrivljenih po tom članu.

Predsedavajući sudija Danko Laušević nije im dozvolio da do kraja obrazlože zahtev, rekavši da to mogu da učine na „konferenciji za štampu“. Advokati su pak naveli da zastupnica tužbe Jelena Katić ima zakonski rok od tri dana da odgovori na zahtev.

Na jučerašnjem glavnom pretresu svedočio je fudbaler Goran Drulić, koji je naveo da mu FK Crvena zvezda duguje milion i dvadeset dve hiljade evra, zbog ugovora o transferu u španski klub Real Saragosu od 5. jula 2001. On je ispričao da je prelazak dogovorio sa predstavnicima Saragose u jednom hotelu u Ženevi. Iako su putovali sa njim, sastanku nisu prisustvovali Džajić i tadašnji direktor kluba Vladimir Cvetković. Drulić je naveo da je u hotelskoj sobi dogovorio sa dvojicom predsednika španskog tima da mu za svaku od četiri godine, na koliko prelazi, isplate po milion i po nemačkih maraka. „Da bi bio izbegnut porez u Španiji predložili su da mi Saragosa isplaćuje 500.000 maraka, a da preko računa Zvezde plate milion“, naveo je svedok i dodao da je potpisao „papir o tome“. Tom dogovoru, kako je precizirao, nisu prisustvovali čelnici Zvezde.

Prema Drulićevim rečima, Saragosa je ispunila svoj deo dogovora, a Zvezda mu nije isplatila polovinu novca, što zbog konverzije marke u evro iznosi pomenutu sumu. Odgovarajući na pitanje odbrane, Drulić je rekao da mu Džajić i ostala trojica okrivljenih ne duguju lično ništa, već klub Zvezda.

– Rekao sam Džajiću i Cvetkoviću samo da sam prezadovoljan ugovorom, ali ih nisam pitao o delu koji se odnosi na Zvezdu. Imao sam potpuno poverenje u čelnike kluba – naveo je Drulić. On je ispričao da je došao u Zvezdu da pita gde su njegove pare po odlasku iz Saragose.

Džajiću i bivši bivšim funkcionerima Zvezde – Cvetkoviću i Milošu Marinkoviću, kao i menadžeru Ranku Stojiću, sudi se zbog optužbe da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera četiri fudbalera u inostrane klubove. Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar. 

Džajić: Goran Drulić isplaćen

Dragan Džajić izjavio je novinarima u Palati pravde da je dok je on bio u Zvezdi Goran Drulić isplaćen do „poslednjeg dinara“.

– Niko od svedoka me ne tereti i očekujem da se ova farsa od suđenja završi i da tužilac odustane od gonjenja – kaže Džajić. Sa druge strane, Goran Drulić je naveo da je njegov odštetni zahtev prema Crvenoj zvezdi u drugom postupku „zamrznut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari