Zašto nismo pravili spiskove štrajkača: Društvo direktora škola odgovorilo ministarki prosvete 1foto: Radule Perišić/ATAImages

Društvo direktora škola Srbije uputilo je pismo ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović, reagujući na dopis Ministarstva prosvete u kome su iznete kritike na račun direktora zbog toga što nisu prijavili tačne podate o broju zaposlenih koji su učestvovali u obustavi rada 16. septembra.

U pismu u koje je Danas imao uvid, navodi se da su direktori škola dobili pisane najave obustave rada ili skraćenja časova od predsednika sindikata u svojim školama, te su uvažavajući propise, ali i na osnovu višegodišnjeg iskustva i uspešnog rukovođenja ustanovama, pokušali da nađu rešenja koja neće dodatno produbiti i onako zahtevne situacije i probleme u školama i zato nisu pravili spiskove zaposlenih.

„Za nas je dovoljna i važeća odluka sindikata“, poručuju članovi Društva direktora škola Srbije.

Oni kažu da razumeju i podržavaju zahteve kolega u svojim školama za poboljšanje materijalnog položaja.

„I pored toga što se u proglasu sindikata direktori škola ’okrivljuju za rad’ u školama i, kako se kaže, nameću rad po pitanjima planova, IOP- a, dopunske, dodatne, takmičenja i ostalih stvari, mi razumemo i podržavamo zahteve naših kolega u školama za poboljšanjem materijalnog položaja. Zahtevi su više nego opravdani, ali i ističemo, da Društvo direktora škola Srbije ne može nikako da prihvati i podrži obustavu rada naših zaposlenih koja nije u skladu sa zakonom“, navodi se u pismu ministarki, koju iz ovog udruženja podsećaju da su uputili zahtev za izmenu koeficijenta obračuna zarade za direktore.

„Uzevši u obzir nadležnost direktora i odgovornost direktora, smatramo da je i naš zahtev opravdan. Svakako smo i neprijatno iznenađeni podelom na nastavno i nenastavno osoblje u školama. Ta podela i odbijanje zahteva koje su tražile naše kolege doprinosi povećanju problema koji su inače prisutni u realizaciji obrazovno-vaspitnog rada u školama“, navodi se u pismu.

Direktori su se osvrnuli i na kritike zbog toga što su učenike i roditelje obavestili o štrajku.

„Ukazali ste nam, i od nas tražite da učenike i roditelje ne obaveštavamo o obustavi rada, a za štrajk je znala cela javnost, a i roditelji koji su i sami prošli kroz štrajkove kao učenici i sami znaju kako da postupe u takvoj situaciji. Zaposleni koji su obustavili rad ili bili u zakonskom štrajku su isti oni nosioci poslova u svim školama koje postižu uspehe i na domaćim i na međunarodnim takmičenjima i grade sa nama kvalitetnu školu. Takođe, predsednici sindikata u školama su istaknuti nastavnici i naši saradnici. Ocenjujemo da obrazovno-vaspitni sistem u Srbiji u značajnoj meri počiva na entuzijazmu svih zaposlenih u našim školama. Poštovana ministarko, nemamo boljih od njih. Niti će ih u narednim godinama biti, jer je interesovanje za upis na nastavničkim fakultetima minimalno“, ukazuju iz Društva direktora.

Dodaju da po pitanju materijalnog položaja imaju isti stav kao i reprezentativni sindikati.

„Naši predstavnici učestvuju u Radnoj grupi za osnovno i srednje obrazovanje i daće svoj doprinos po svim važnim pitanjima za stvaranje napretka u obrazovanju kao što smo to činili i godinama unazad. Spremni smo i na razgovor sa Vama po svim ovim pitanjima. Molimo Vas da od nas ne tražite da direktno ili indirektno narušavamo dugo i pažljivo građene odnose zaposlenih u našim školama, već da uvažite ozbiljnost i teško stanje u našem obrazovno-vaspitnom sistemu. I da nam pomognete“, poručili su iz Upravnog i Nadzornog odbora Društva direktora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari