Društvo matematičara Beograda podržalo suspendovanog profesora Šeste gimnazije 1foto Yotube

Beogradska podružnica Društva matematičara Srbije uputila je podršku nastavniku matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovanu Kneževiću, koji je suspednovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, nakon prijave roditelja učenika jednog odeljenja drugog razreda na njegov rad i ponašanje.

Kako je Danas pisao, 27 roditelja učenika odeljenja II/2 uputilo je peticiju u kojoj su tražili promenu nastavnika matematike, žaleći se na Kneževićev način rada, kao i na njegovo „neprimereno ponašanje“ prema učenicima na času, navodeći da đake naziva glupim, da ne zaklapaju, da se glupiraju i zevzeče, unapred izgovarajući da će svi dobiti jedinice, i sve to neprijatnim tonom i vikanjem na učenike. Roditelji su se žalili i na neprimerene, teške i obimne zadatke na pismenim proverama znanja.

U pismu upućenom direktoru Šeste gimnazije Radisavu Miliću, članovi beogradske podružnice navode da je Knežević višegodišnji i ugledan član Društva matematičara Srbije, posebno angažovan na području beogradske podružnice.

„Bio je član Upravnog odbora Društva matematičara Srbije, dugogodišnji predavač i realizator stručnih seminara u organizaciji DMS-a i predsednik Komisije za organizaciju takmičenja učenika srednjih škola Podružnice DMS-Beograd. Posebno napominjemo i dugujemo zahvalnost profesoru Jovanu Kneževiću, kada je u teškim godinama za naše društvo i prosvetni sistem (devedesetim), organizovao gradska takmičenja za učenike srednjih škola, neretko finansirajući troškove iz svog džepa“, navodi se u pismu.

Članovi beogradske podružnice DMS ističu i Kneževićeve stručne i profesionalne kvalitete, napominjući da o njegovom radu na najbolji način svedoče njegovi bivši učenici, sada uspešni ljudi širom planete.

„Uzevši sve ovo u obzir, pitamo se da li je moguće da jedan ovakav vrstan znalac i zaljubljenik u matematiku kakav je nesumnjivo profesor Knežević, ne deli to znanje na času svojim đacima i ne pruža onoliko koliko traži? Takođe se pitamo da li je moguće da vredan i posvećen čovek kakav je profesor Knežević, pred sam kraj svoje profesionalne karijere i par meseci pre odlaska u penziju, ne zaslužuje nešto drugačiji tretman uprave Šeste gimnazije“, navodi se u pismu.

Članovi Društva matematičara zamolili su direktora Šeste gimnazije da prilikom donošenja odluke uzmu u obzir ovaj pogled iz ugla struke, kao i ugled i poštovanje koje profesor Jovan Knežević uživa u stručnom društvu.

„Kao iskusni pedagozi, svakodnevno suočeni sa raznim problemima u vezi dece i roditelja, pretpostavljamo da se i iza ovog problema krije neka ocena i „pritisak na sudiju“. Ne možemo im zabraniti da vrše pritiske na sve načine, ali mi smo ti koji ne smemo podleći pritisku. Vaša ažurnost i poštovanje propisa po pitanju suspenzije jednog profesora je dodatno uznemirujuća u vremenu kada su ažurnost i poštovanje pravila, što bi mi matematičari rekli, obrnuto proporcionalni po pitanju zaštite prosvetnih radnika“, ističe se u dopisu.

Matematičari su poručili direktoru Šeste gimnazije, koji po zakonu pokrećete i vodi postupke protiv zaposlenih, donosi rešenja i izriče mere, da njihov dopis shvati kao kolegijalni apel i podršku da ne podleže ničijim pritiscima, da ne učestvuje u montiranim procesima, da utvrdi istinite činjenice, kao i da donese zaključke i rešenja koja uvažavaju struku i ugled profesije prosvetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari