Društvo za zaštitu ptica: Pre projekta Jadarit osigurati zaštitu životne sredine 1Foto: Gorica Tončev Vasilić

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas da bi država i investitori, pre planiranja pokretanja rudnika jadarita kod Loznice, trebalo da se pridržavaju domaćih i međunarodnih propisa, te da osiguraju zdravu životnu sredinu i bezbednost građana.

Istaknuto je da bi otvaranje rudnika jadarita dovelo do značajnog povećanja korišćenja i zagađenja nadzemnih i podzemnih voda.

Dodaje se i da je Jadar mala, ali nepredvidiva reka koja često plavi, pa bi poplave i velike padavine mogle da dovedu do izlivanja jalovine i drugih pratećih ekoloških katastrofa.

Iz tog društva podsećaju da je se to Jadru dogodilo 2014, a kako su poplave i druge vremenske nepogode poslednjih godina postale sve učestalije, formiranje velikog jalovišta u dolini Jadra predstavljalo bi pravu ekološku tempiranu bombu, te smatraju da je ključno pitanje koje rešenje nudi investor.

Podseće se i da u rečnim slivovima, gde upotreba voda može imati prekogranične uticaje, zahtevi za postizanje ciljeva zaštite životne sredine ustanovljeni su Konvencijom o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera, koju je Srbije ratifikovala.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica pitaju i da li je neko uradio dugoročno socio-ekonomsko istraživanje, odnosno istražio ukupnu dobit koju trenutno ostvaruju poljoprivredne i druge delatnosti u dolini Jadra na godišnjem nivou. Oni pitaju i da li je istraženo kolika je ukupna dobit Srbije ostvarena od korišćenja rude jadarita tokom celog eksploatacionog perioda i ukupna dobit od poljoprivrede i drugih delatnosti koja bi se ostvarila ukoliko bi država za tu namenu uložila isto onoliko sredstava koliko planira da uloži u podršku otvaranju rudnika.

Naglašeno je i da stručnjaci ukazuju da je rudna renta u Srbiji veoma niska, te je isplativost ovakvih projekata uz korišćenje ograničenih rudnih resursa upitna.

Ako se uzme u obzir procena da je vrednost litijuma na ovom nalazištu oko 10 milijardi dolara, da je po zakonu rudna renta pet odsto i da država dodatno uzima 15 odsto dobiti, jasno je da se ne radi o spasonosnom projektu za domaću iscrpljenu ekonomiju, smatraju u društvu.

Kako su istakli, ta dobit neće biti dovoljna ni za saniranje posledica zagađenja zemljišta i voda, posebno ne ako zagađenje Drinom dospe u druge slivove poput Save i Dunava.

Smatraju da posebno zabrinjavaju skrivene opasnosti u vidu dugoročnog ugrožavanja javnog zdravlja i bezbednosti koje je teško predvideti i preduprediti.

Stav Društva za zaštitu i proučavanje ptica je da Srbija mora da se okrene zaštiti svojih prirodnih dobara, te da svoj razvoj zasniva na principima zelene i cirkularne ekonomije koja će obezbediti ekonomski prosperitet i blagostanje svih građana.

Istaknuto je da su donosioci odluka takođe zanemarili selo Brezjak i lokalitet Paulje, kao najznačajnije arheološko nalazište iz poznog bronzanog doba u Srbiji i jedno od najznačajnijih u širem regionu srednjeg Balkana, ukazujući da se upravo na tom području planira otvaranje rudnika i izgradnja jalovišta.

Na ovom mestu nalaze se i 50 velikih tumula od kojih je do 2019. svega 27 bilo istraženo, pa bi lokalitet uz određena ulaganja mogao da bude velika turistička atrakcija od međunarodnog značaja, saopštilo je društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari