Tek što su minule paklene vrućine i počeli nešto svežiji dani, ljudi su, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, već poželi da razmišljaju o grejanju tokom predstojeće zime pa tako i žitelji Braničevskog okruga. Prodaja ogreva za narednu zimu uveliko je u toku, a neki Požarevljani su ogrev pripremili odmah po završetku prethodne grejne sezone.

Ove zime najjeftinije, ali i najstabilnije biće grejanje na drva. U Braničevskom okrugu drva se mogu kupiti po ceni od 35 do 38 evra za kubik.

Požarevljani koji nisu priključeni na daljinsko grejanje, a kućni budžet im ne dozvoljava da svoje domove greju pomoću različitih grejalica ili TA peći, koja važi za najvećeg potrošača električne energije, alternativni način da se prezimi jeste korišćenje drva ili uglja.

Kada je reč o grejanju na ugalj, Izvršni odbor „Elektroprivrede Srbije“ je još u junu ove godine, doneo odluku da se cena uglja za industriju i široku potrošnju iz Rudarskog basena „Kolubara“ i „Termoelektrana-kopova Kostolac“, vrati na nivo iz januara 2013. godine i da se u ovoj godini ne povećava.

Tako je cena sirovog uglja iz „Kolubare“ 3.452,42 dinara po toni sa uključenim PDV-om, dok je cena uglja iz “Kostolca“ 2.957,35 dinara po toni sa uključenim PDV-om.

Najskuplje će biti grejanje na lož ulje, oko 150.000 dinara.

Za nabavku energenata ili energije koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, domaćinstva koja se greju na struju moraće da izdvoje 121.000 dinara.

Višestruko manje troškove imaće domaćinstva koja se greju na prirodni gas i ugalj. Da bismo se grejali na gas potrebno je da imamo posebne kotlove. Njihova cena se kreće od 750 evra, potpisivanje ugovora o priključenju na gasovod se plaća oko 700 evra, a instalacija radijatora i cevi još oko 1.000 evra.

Računi za gas bi verovatno bili veći nego računi za grejanje iz toplifikacije. Prosečan račun za gas bi mesečno prema procenama bio oko 3.000 dinara po domaćinstvu. Naplata se vrši po kubnom metru potrošenog gasa, a jedan kubni metar gasa košta 48 dinara.

Veće troškove, oko 56.000 dinara, imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste skuplje ogrevno drvo, odnosno ono koje u proseku košta 5.800 dinara po kubnom metru i oni koji imaju peći niske efikasnosti, pokazuju analize Agencije za energetiku Srbije.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 45.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna struja. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto na 65.000 dinara. U poređenju sa prošlom zimom, niže su cene gasa i lož ulja, a više cene struje, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna.

Prema proračunima Agencije za energetiku Srbije, za grejanje stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, za šta je potrebna je energija od oko 9.000 kilovat sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari