Drvena vršalica - izum koji je privukao pažnju Beograđana 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Radeći godinu i po na konstrukciji drvene poljoprivredne mašine, vršalice, Pantelija Savić je pred sobom dobio savršeno delo koje je pariralo i imalo sve funkcije modernih mašina za vršenje, izveštava list „Mali žurnal“ pre 110 godina.

Kako bi se ispitala vrednost vršalice, po naredbi ministra Narodne privrede, mašina je uzeta od vlasnika Savića koji je sa samo 18 godina uspeo u ovom poduhvatu koji je zavredeo pažnju mnogih.

Drvena vršalica - izum koji je privukao pažnju Beograđana 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Na izložbi u Smederevu bila je izložena sedam dana posetiocima, a tom prilikom je pokazana i kralju koji je uputio sve pohvale.

Po dozvoli ministra Narodne privrede i uprave grada Beograda, Pantelija će svoj izum izložiti u hotelu „Pariz“ u lovačkoj kasini gde će u narednih pet dana moći svakodnevno da se vidi.

Podrška našem mladiću ne sme izostati i građani su pozvani da u što većem broju posete izložbu, a cene ulaznica će biti prilagođene tako da će svako to moći sebi i da priušti, piše list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari