Republičko javno tužilaštvo (RJT) neće reagovati na to što je ekstremno desničarska organizacija SNP Naši objavila spisak nepodobnih medija, koje je optužila da su „antisrpski“ i da rade protiv interesa države, saznaje Danas.

Nakon što je Ustavni sud Srbije odbio da zabrani ekstremno desničarsku organizaciju SNP Naši, ona je u poslednjih mesec dana objavila dva spiska nepodobnih, na prvom su se našle nevladine organizacije, a na drugom mediji. Kako prema važećim zakonima u Srbiji govor mržnje ne predstavlja krivično delo, osim ako ne sadrži pretnje ili detalje koji se mogu podvesti pod kažnjivo delo koje se naziva „izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, Republičko javno tužilaštvo (RJT) neće reagovati povodom ovog slučaja. Onaj ko se oseća uvređenim, zbog nečijeg govora mržnje, može podneti tužbu zbog uvrede, a konačno tužba zbog govora mržnje moguća je i po Zakonu o javnom informisanju.

Glavnu kritiku, Republičko tužilaštvo, ali i mnoge nevladine organizacije, upućuju Ustavnom sudu, koji je odbijanjem zabrane ovoj desničarskoj organizaciji dao „vetar u leđa“, a njihov rad predstavio kao društveno prihvatljiv.

Kako za Danas objašnjavaju u Republičkom javnom tužilaštvu, u zahtevu za zabranu ove organizacije, tužilaštvo je kao dokaz podnelo primere govora mržnje kako na internet stranicama, tako i u dokumentima ove organizacije. Takođe, kao elementi koji predstavljaju dovoljan razlog za zabranu, tužilaštvo je navelo i krivična dela koja su počinili članovi ovih organizacija, ali i incidente povrede ljudskih prava, kojim se utvrđuje nedozvoljenost okupljanja njenih članova.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtevalo je juče od nadležnih hitnu reakciju i odgovarajuće mere protiv SNP Naši zbog njihovog zahteva za zabranu osam medija. „Pogromaški zahtev SNP Naši Srbiju vraća u nedavnu prošlost kada su i građani i mediji deljeni na izdajnike i patriote, kada su „izdajice“ proganjane, mediji zabranjivani, redakcije raspuštane, a novinari i njihove porodice egzistencijalno ugrožavani. NUNS upozorava nadležne da ne minimiziraju značaj ovakvih poziva na linč“, ističe se u saopštenju NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari