Država blokirala borbu protiv korupcije 1Foto: Medija centar

Presuda Upravnog suda kojom je poništeno rešenje Odbora Agencije za borbu protiv korupcije o izboru Tatjane Babić za direktorku Agencije i naloženo da se „predmet vrati na ponovno odlučivanje“, pokazuje da su u Srbiji u problemu i pravosuđe i Agencija.

Ovo ocenjuju sagovornici Danasa.

Upravni sud je doneo presudu nakon što je Babić skoro četiri godine obavljala direktorsku funkciju na koju je nezakonito izabrana, a nedavno i podnela ostavku na tu funkciju, zbog imenovanja za sutkinju Ustavnog suda Srbije. Agencija za borbu protiv korupcije nije objavila ovu presudu na svom veb-sajtu ili drugi zakonom propisani način.

Doskorašnji zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović kratko je rekao za Danas da presuda „ne može da dovede do preispitivanja“ svih odluka Agencije koje je tokom četiri godine potpisivala Babić. U presudi se navodi da je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije prekršio zakonom utvrđenu proceduru jer odluka o izboru Tatjane Babić od 21. januara 2013. godine ne sadrži obavezno obrazloženje, odnosno konkretne razloge za izbor. Postupak pred ovim sudom vođen je po tužbi jednog od 44 kandidata koji su se javili konkurs za izbor direktora Agencije, raspisan još 20. novembra 2012. godine.

– Ovakva presuda nije svrsishodna, a neizostavno bi morala biti. Uprkos tome što je Odbor Agencije napravio zakonsku proceduralnu grešku u izboru, još je veća odgovornost Upravnog suda, koji presudu donosi nakon što je direktorka četiri godine obavljala funkciju, a sad i više nije u Agenciji. To nije pravna država već igranje sa pravom i njegova zloupotreba – kaže za Danas Danilo Nikolić, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Nikolić precizira da „vraćanje na ponovno odlučivanje“ znači obavezu Odbora Agencije da otkloni pravne nedostatke, odnosno u ovom slučaju „napiše zakonski obavezno i adekvatno obrazloženje“ za izbor direktorke. On pretpostavlja da se legalnost odluka koje je potpisivala Babićeva ne može dovesti u pitanje jer se „u upravnim postupcima u najvećem broju slučajeva donose presude kojima se poništavaju odluke i drugi upravni akti, ali ne i sva pravna dejstva koji su oni proizveli“.

– Ako sud posle skoro četiri godine donese presudu koja bi morala da se donese posle mesec dana, a Odbor Agencije za borbu protiv korupcije nije u stanju da izabere direktora Agencije na zakonski relevantan način, to znači da mi nemamo ni profesionalno pravosuđe, a bojim se ni Agenciju. Uostalom, zar dokaz za to nije i činjenica da Odbor Agencije već dve godine ne može da donese odluku o sukobu interesa u kojem se nalazio sada već bivši ministar pravde Nikola Selaković – kaže za naš list Zoran Gavrilović, programski direktor Biroa za društvena istraživanja. On dodaje da ako nemamo ni pravosuđe ni Agenciju, koji su ključni u borbi protiv korupcije, onda to znači da nemamo ni borbu protiv korupcije, odnosno nemamo integritet te borbe.

Gavrilović objašnjava da bi „stvari mogle da se pomere nabolje“ kroz predstojeću izmenu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koja bi obezbedila da se u Odboru Agencije nađu nezavisne ličnosti sa profesionalnim i ličnim integritetom, a ne ljudi koje predlažu predsednik države i drugi javni funkcioneri.

Takav model već postoji, kaže on, podsećajući da su članovi niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji uspešno i autonomno deluje duže od tri godine, izabrani na javnom konkursu, od strane građanske komisije u kojoj su bili predstavnici nevladinog sektora i novinarskih organizacija, a bez ikakvog upliva organa vlasti.

Agencija kao javno preduzeće

Predsednik države je nedavno predložio Skupštini Srbije da članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije budu najbliži saradnici iz njegovog kabineta, odnosno njegov generalni sekretar (Nedeljko Tenović) i njegova viša stručna savetnica za kulturu (Sanja Marić). To je još jedna jasna ilustracija činjenice da se Agencija ne vidi kao regulatorno telo, već kao neka vrsta javnog preduzeća, u kojem će se, kao i u svakom drugom, udomljavati podobni kadrovi – kaže Zoran Gavrilović.

Upravni sud ćuti

Upravni sud pitali smo zašto je njegova presuda doneta tek nakon što je Tatjana Babić skoro četiri godine obavljala funkciju direktorke Agencije, da li ova presuda eventualno poništava i sva pravna dejstva odluke o izboru Tatjane Babić, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovori iz suda nisu stigli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari