Crna Gora je, kao i svaka država, obavezna da garantuje pravo svojine svima koji je legalno posjeduju, kazao je juče crnogorski predsjednik Filip Vujanović povodom najave predstavnika Crnogorske pravoslavne crkve da će preuzeti hramove Srpske crkve u Crnoj Gori, koji su joj nezakonito oduzeti 1918.

Crna Gora je, kao i svaka država, obavezna da garantuje pravo svojine svima koji je legalno posjeduju, kazao je juče crnogorski predsjednik Filip Vujanović povodom najave predstavnika Crnogorske pravoslavne crkve da će preuzeti hramove Srpske crkve u Crnoj Gori, koji su joj nezakonito oduzeti 1918. godine.
– Pravni i ekonomski osnov svake države je poštovanje i garancija prava svojine. Kako to svaka država čini, tako je i Crna Gora u obavezi da garantuje svima koji legalno drže svojinu da će je mirno držati i da spriječi svaku uzurpaciju svojine – kazao je danas Vujanović novinarima na Cetinju.
Crnogorska pravoslavna crkva saopštila je da više nema vremena za čekanje i da će uz, ili bez pomoći države, preuzeti od Srpske pravoslavne crkve hramove u Crnoj Gori. Predsjednik Odbora za promociju CPC Stevo Vučinić je najavio da će odluka o načinu i metodoma povratka vjerskih objekata pod okrilje CPC biti donijeta u subotu, 14. aprila nakon sjednice Mitropolitskog savjeta CPC.
– Nadam se da će unutar Mitropolitskog savjeta CPC ta obaveza Crne Gore, kao i svake druge države, biti shvaćena u punom sadržaju, sa maksimalnom odgovornošću i uvjeren sam da će taj Savjet donijeti odluku u smislu poštovanja pravnog poretka Crne Gore i njenog funkcionisanja kao pravne države – rekao je Vujanović.
Crnogorski predsjednik je ocijenio da je najava CPC-a saopštena kroz dvije namjere koje su „po sebi konfliktne“.
– Jedna je da se traži imovina koju koristi, ne Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, već pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska i da se ta imovina traži u redovnom sudskom postupku kod domaćih i međunarodnih sudova i druga – da se preuzmu bogomolje, odnosno hramovi i crkve pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske – kazao je Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari