Država i sindikati različito broje sporne direktore škola 1Foto: Fonet

Još se ne zna koliko je direktora u Srbiji prekršilo zakon, poseban kolektivni ugovor i preporuke ministra prosvete o preuzimanju tehnoloških viškova, ni da li će zbog toga neko odgovarati.

Ministarstvo prosvete saopštilo je nakon sastanka Centralne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja da „samo 20 direktora škola nije realizovalo preporuke radnih podgrupa o načinu preuzimanja tehnoloških viškova“. Na pitanje otkud razlika u podacima, s obzirom da Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdi da je više od 200 direktora prekršilo propise, Dobrivoje Marjanović iz tog sindikata kaže da su na sastanku analizirani samo najekstremniji slučajevi.

– Centralna radna grupa je tražila da nam podgrupe „izlistaju“ najspornije slučajeve za koje postoje jasni dokazi da nije poštovan zakon i kolektivni ugovor. Od tridesetak slučajeva koje smo razmatrali, to je konstatovano za 27, od toga tri u Novom Sadu, dva u Zrenjaninu i Čačku, tri u Leskovcu i Užicu, po jedan u Kraljevu i Kruševcu… Sve te sporne primere ćemo objaviti na današnjoj konferenciji za novinare. Dakle, ovde je reč o ljudima koje direktori nisu hteli da preuzmu, bilo da su im se sami obraćali ili je postojala preporuka radne grupe da ih škola uposli. Među njima verovatno ima onih koji su se obratili ne jednoj, već u tri, četiri škole, što znači da je i broj direktora koji su postupili mimo zakona veći – kaže Marjanović za Danas.

Prema poslednjim raspoloživim podacima od 31. oktobra, 35 tehnoloških viškova nije uspelo da dopuni normu jer su direktori, uprkos preporukama radnih grupa, odbili da ih angažuju. NJih 183 odbile su da preuzmu škole kojima su se obraćali, a 25 nije našlo radno mesto ni u jednoj obrazovnoj ustanovi na području školske uprave. Marjanović ističe da je iz ovih podataka jasno da ima mnogo više od 20 direktora škola koji su se oglušili o propise. Ipak, tvrdi da ima pozitivnih pomaka i kao primer navodi da su neki sporni slučajevi rešeni čim je najavljeno da će ministar prosvete prisustvovati sastanku Centralne radne grupe. Čak su, kaže, i tokom sastanka sa terena stizale informacije da su za neke ljude pronađena mesta.

Ministarstvo: Rešićemo problem

Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će „u saradnji sa inspekcijom u narednih nekoliko dana preduzeti dalje korake kako bi se rešili ovi problemi“, te da će o rezultatima „na vreme obavestiti predstavnike reprezentativnih sindikata i javnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari