U Srbiji i dalje postoji oko 30 odsto institucija i pojedinaca koji misle da su iznad svakog zakona i etike, istakao je zaštitnik građana Saša Janković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o izvršavanju preporuka ombudsmana koji su izradili Komitet pravnika za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Prema Jankovićevim rečima, preporukama je moguće menjati stvarnost u Srbiji, uprkos otporu institucija.

– Iako možemo da se pohvalimo da je veliki broj preporuka primenjen u praksi, ne možemo biti zadovoljni činjenicom da pojedini državni organi i pojedinci, koji primaju platu iz budžeta, ignorišu ljudska prava građana i krše zakon, naglasio je Janković. On je dodao da se takvim ponašanjem urušava poverenje građana u državu.

– Kada sam stupio na dužnost zaštitnika građana pre pet godina pitao sam se da li ćemo uspeti nešto da učinimo u zemlji u kojoj se čak ni sudske odluke ne poštuju u punoj meri. I uspeli smo. Nezavisne institucije već godinama insistiraju da se aktivira kontrolna uloga parlamenta, kaže Janković.

Antonijević: Na kraju pobediš

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava građana, istakao je da se položaj nezavisnih institucija u našoj zemlji najlakše može opisati u jednoj rečenici – „Prvo te ignorišu, potom te ismevaju i bore se protiv tebe, a na kraju pobediš”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari