Roditeljski portal Bebac poslao je juče zaštitniku građana Saši Jankoviću zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U RFZO kažu za Danas da su za pojedina kašnjenja krivi poslodavci koji nisu na vreme poslali dokumentaciju, dok Janković ističe da će razmotriti prijave trudnica čim stignu na njegovu adresu.

– Nekima kasni samo deo, odnosno 35 odsto zarade, koji je RFZO dužan da isplaćuje direktno na račun trudnice, a nekima i drugi, većinski deo od 65 odsto, koji bi trebalo poslodavac da im prosledi od Fonda. Tražili smo od zaštitnika građana da pomogne budućim majkama da što pre dobiju svoj novac – kažu u portalu Bebac. Kako navode, na adresu portala stiglo je 300 pritužbi na rad RFZO od trudnica iz svih krajeva Srbije, koje su uz lične podatke dale i detaljan opis problema u vezi sa kašnjenjem naknade.

– Sve pritužbe su potom, objedinjeno, prosleđene na adresu zaštitnika građana. Smatramo da je u vreme, kada je u Srbiji herojski čin odlučiti se na potomstvo, nedopustivo da pronatalitetna politika bude na ovako sramotno niskom nivou. Buduće majke se već u prvim mesecima trudnoće suočavaju sa nebrigom države prema njima, a tako su tretirane i nakon porođaja – ističu u portalu Bebac.

U RFZO, pak, kažu da je do privremenog prekida isplate naknada trudnicama došlo u februaru i da je isplata po novom obračunu počela prekjuče za naknadu od 35 odsto, dok je za kašnjenja većeg procenta naknade (65 odsto) kriv poslodavac koji nije na vreme dostavio dokumentaciju ili je ona nepotpuna.

– U toku februara došlo je do privremenog prekida u isplati dela naknade zarade u iznosu od 35 odsto u svim filijalama RFZO. Nova verzija obračuna prosleđena je svim filijalama i više neće biti smetnja za obračun i isplatu ovog dela naknade zarade – kaže za Danas savetnica direktora RFZO za informisanje javnosti Sanja Mirosavljević. Prema njenim rečima, za kašnjenje isplate dela naknade od 65 odsto nije kriv RFZO, već poslodavac.

– Imamo slučajeve da je poslodavac tek početkom marta podneo dokaze za isplatu naknade zarade za septembar prošle godine, kao i slučajeve da poslodavac ne dostavlja potpunu dokumentaciju, zbog čega Fond ne može da ispuni svoj deo obaveze – ističe Mirosavljević.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže za Danas da će pritužbe trudnica biti prioritet i da će tom predmetu pristupiti čim dobije dokumentaciju koju mu je uputio portal Bebac.

– U postupku kontrole trenutno imamo oko 2.000 predmeta, ali trudnice i svi egzistencijalno ugroženi uvek imaju prioritet. Dokumentaciju ću početi da proučavam čim je dobijem – naglašava Janković.

 

Porodiljama naplaćivan solidarni porez

Zaštitnik građana ovih dana rešava i pitanje nezakonite naplate solidarnog poreza trudnicama i porodiljama. Naime, početkom prošle godine RFZO je takođe kasnio sa isplatama naknada, pa se dešavalo da trudnice, odnosno porodilje, tokom mesec dana dobiju dve ili tri isplate, koje su im sabirane a cifre potom umanjivane na ime solidarnog poreza. „Razgovarao sam sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i on je rekao da će ovih dana videti o kojoj sumi je reč. Očekujem da će svim oštećenim trudnicama i porodiljama biti vraćen nezakonito uzet novac“, kaže Janković.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari