Tokom posjete Pljevljima premijer Crne Gore Lukšić je, o problemima i potrebama ove sredine, razgovarao sa predsjednikom opštine dr Milojem Pupovićem i njegovim saradnicima. Lukšića je ispred zgrade Opštine dočekalo nekoliko stotina demonstranata koji su protestvovali povodom rješenja policije o deportaciji sedam sveštenika i monaha SPC koji su na službi u Pljevljima.


Njima je prvobitno naloženo da do 15. februara napuste teritoriju Crne Gore. Okupljeni su nosili transparente među kojima i „Ne dirajte popove, uhapsite lopove“, skandirali su „Lukšiću lopove“, „Ua ustaše“, „Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo“ i druge. Lukšić se na skandiranje nije okrenuo i ušao je u zgradu Opštine bez komentara, ali se okupljenima obratio nakon izlaska iz objekta, navodeći da u narednih 30 dana neće biti protjerivanja sveštenika.

Na pitanje predsjednika Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“, zašto se protjeruju sveštenici SPC, Lukšić je odgovorio da je jedna crkva u Crnoj Gori, a na pitanje „koja“, odgovorio „pravoslavna“. „Nikada država bezrazložno nije proterivala bilo koga. Uprava policije je odložila izvršenje rješenja za mesec. Apelujem na vas da kao što svi treba da poštujemo božije zakone, zajedno učinimo sve da se poštuju i zemaljski zakoni, a to znači da se poštuje Zakon o strancima“, rekao je premijer okupljenima.

Predsjednik pljevaljske opštine rekao je da su premijera upoznali sa trenutnim stanjem u Pljevljima i sa štetom nastalom zbog snžnog nevremena. „Obišli smo privredne kolektive i neke gradske saobraćajnice i dogovorili se o načinu kako da se ukaže najneophodnija pomoć, koja je u ovim ekstremnim uslovima potrebna. Takođe smo upoznali premijera o onome što naš operativni tim za vanredne situacije čini na terenu“, kazao je dr Pupović.

Lukšić je posjetio Termoelektranu i Rudnik uglja, koje je ocijenio „kao važne sisteme koji su se pokazali kao ključni za funkcionisanje ukupnog života u Crnoj Gori“. Na površinskom kopu Lukšić je upoznat sa situacijom u Rudniku uglja i njegovim potrebama u vanrednim okolnostima. Nakon Rudnika Lukšić je obišao preduzeće „Vektra-Jakić“ gdje se upoznao sa štetama koje su nastale kao posledica nevremena i kazao da će se opštini Pljevlja pružiti odgovarajuća pomoć. Lukšić je najavio i pokušaj obezbjeđenja dodatnih snjegočistača i motornih sanki kako bi se doprlo do seoskih mjesnih centara, ali i svih kojima je pomoć potrebna. „Kako se očekuju nove padavine, potrebno je biti pripravan. Važno je da smo vanrednim naporima obezbijedili redovno funkcionisanje Rudnika uglja i što je nakon pesimističkih prognoza Termoelektrana Pljevlja u pogonu i da radi maksimalnom snagom što je od ključnog značaja za stabilno snabdijevanje energoenergetskog sistema“ rekao je Lukšić.

Novi protest

Više stotina Pljevljaka u sredu je ponovo protestovalo zbog odluke MUP Crne Gore da se sedmorici sveštenika Eparhije mileševske SPC ne izdaju boravišne dozvole. Skup je organizovao Srpski kulturni centar patrijarh Varnava, a okupljeni su skandirali: „Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo“. Bojan Strunjaš iz Srpskog kulturnog centra dao je rok od 15 dana da „prekinu teror nad sveštenicima SPC“ i daju im crnogorsko državljanstvo. „Ukoliko se ovaj zahtjev ne ispuni, vidimo se za petnaest dana na istom mestu“ , najavio je Strunjaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari