Šefica Službe dečje zaštite opštine Pirot Slavica Stanisavljevićkaže za Danas da ova opština trenutno nije u mogućnosti da, kao neki drugi gradovi u Srbiji, obezbedi sredstva da bi dotirala razliku od 35 odsto trudinicama koje su na bolovanju, podsećajući da je država i dalje u obavezi da to učini.

– Isplata bolovanja za trudnice nije nikada bila u nadležnosti opština, a prvi put je napravljena razlika u visini isplate ovog prava trudnicama u Srbiji – kaže ona.

Slavica Stanisavljevićpodseća da je isplata bolovanja regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i da su se do pre nekoliko godina bolovanja trudnicama isplaćivala u iznosu od 100 odsto, a poslednjih godina 65 odsto.

– Strategijom države za podsticaj rađanja koja je usvojena prošle godine predviđeno je da se iznos vrati na sto odsto. Pošto u budžetu Srbije nisu obezbeđena sredstva da do povećanja dođe, najpre Beograd, a potom i neki drugi gradovi, pokušavaju da sredstva obezbede iz lokalnih budžeta, što je samo prebacivanje loptice na opštine. Natalitet je problem cele Srbije budući da godišnje nestaje čitav jedan grad od 30 do 40.000 stanovnika – kaže Stanisavljevićeva.

Ona dodaje da ovakav potez odvaja bogate i siromašne opštine, te da je to diskriminacija žena iz siromašnih opština.

– U našem opštinskom budžetu izdvajaju se značajna sredstva za isplatu priznatih prava iz oblasti dečje i socijalne zaštite, za realizaciju Lokalnog plana akcije za decu (LPA) i pomoći bračnim parovima za obavljanje vantelesne oplodnje – kaže ona, dodajući da većtri godine opština Pirot pomaže bračne parove koji do potomstva mogu da dođu jedino vantelesnom oplodnjom.

– U našem programu pomoći je 47 parova, 29 parova je do sada dobilo po 80.000 dinara iz opštinskog budžeta za vantelesnu oplodnju, rođeno je pet beba i dve žene su trudne – kaže Slavica Stanisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari