Preduzećem Energetika, koje je do pre 15 godina poslovalo u sastavu nekadašnje Grupe Zastava, i koje toplotnom i drugim oblicima energije snabdeva više od 20.000 stanova, ustanova, privrednih objekata i fabričkih pogona u Kragujevcu, ubuduće će upravljati država. Naime, nedavnom odlukom Vlade Srbije, država je preuzela upravljanje većinskim društvenim kapitalom tog kragujevačkog preduzeća, koje je već 10 godina u restrukturiranju.

Dugovi Energetike, prema zvaničnoj informaciji, iznose oko 10 milijardi dinara, a ukoliko ih država bude otpisala, grad Kragujevac je zainteresovan da ovo preduzeće preuzme, odnosno transformiše u javno-komunalno. U Energetici, međutim, s ovim u vezi tvrde da „dugovi preduzeća nisu realno prikazani“, odnosno da ne pripadaju samo toj firmi, već da su, nakon dekomponovanja Grupe Zastava, u leto 2001. dugovi najvećih Zastavinih fabrika za struju i gas pripisani Energetici, koja im je isporučivala te energente.

Država je ipak preuzela 87 odsto društvenog kapitala Energetike, čiji menadžment je minule sedmice od Gradskog veća zatražio saglasnost za poskupljenje toplotne energije u Kragujevcu od 6,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari