Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac se boraveći u Negotinu u razgovoru sa novinarima dotakao i teme privatizacije medija odnosno prenosa kapitala bez naknade zaposlenima u medijskim kućama koji su se opredelili za ovakav model privatizacije.

Povod je bio pokušaj nadležne agencije da suspenduje odredbe Zakona o javnom informisanju u slučaju RTV Vranje, gde je uz tumačenje Zakona o privatizaciji, trećina udela pripala zaposlenima koji su imali pravo na besplatne akcije, a dve trećine je pripisano akcijskom fondu praktično državi, što je izazvalo reakcije novinarskih udruženja.

– Stav ministarstva je tu zapravo jasan, čak i pre nego što su reagovala novinarska udruženja, a to je da se Zakon o javnom informisanju i medijima mora striktno poštovati i biće poštovan. Napomenuću da mi zapravo završavamo nešto što je trebalo da bude završeno još 2007. godine kada je u jednom trenutku došlo do opstrukcije i povlačenja i nije završeno tada najavljeno potpuno povlačenje države iz vlasničke strukture medija. Medijski zakoni koje smo doneli u potpunosti su usklađeni sa evropskom regulativom i oni će biti poštovani. U ovom trenutku mogu da uverim kompletnu medijsku javnost i sve novinare da proces medijskih reformi neće biti ne zaustavljen, nego neće biti ni usporen – izjavio je novinarima ministar Tasovac.

Do 31. oktobra će, prema rečima srpskog ministra kulture i informisanja, biti okončan proces privatizacije medija u Srbiji i završeno povlačenje države iz vlasničke strukture medija u skladu sa odredbama medijskih zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari