Država skriva uzrok tragedije u fabrici oružja "Milan Blagojević" 1

Prošlo je skoro pet meseci od nesreće u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, a porodica preminulog Milomira Milivojevića (25) i dalje ne zna šta je uzrok havarije koja je dovela do njegove smrti.

– Da nisam sahranio sina, ja ne bih znao ni da je poginuo – priča Milovan Milivojević, otac preminulog radnika fabrike „Milan Blagojević – Namenska“.

Nakon eksplozije 14. jula, u kojoj je pored Milivojevića poginuo i radnik Milojko Ignjatović, tri nezavisne institucije su ispitivale okolnosti pod kojima je do nje došlo. Policija je po nalogu tužilaštva izašla na lice mesta i trenutno se ovaj predmet nalazi u Osnovnom javnom tužilaštvu u Ivanjici. Osim policije, uzrok nesreće ispitivala je Inspekcija rada i komisija Ministarstva odbrane i obe ove institucije sastavile su izveštaje o inspekciji. Milovan Milivojević već mesecima bezuspešno pokušava da ostvari uvid u ta dokumenta.

– Mi do toga ne možemo da dođemo. Ja sam pisao i predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić, dva pisma sam poslao ministru Vulinu, ministru Stefanoviću, ministru za rad Đorđeviću – navodi Milivojević.

Dejan Čukić, advokat porodice Milivojević, objašnjava da je podneo zvaničan zahtev za dostavljanje izveštaja o inspekciji.

– Obratili smo se i Ministarstvu odbrane i Inspektoratu rada, ali do današnjeg dana nismo dobili te izveštaje. Milivojevićima po zakonu pripada pravo da dobiju te izveštaje. Ja sam podeo zahtev za dostupnosti informacija od javnog značaja, ali su svi rokovi probijeni – ističe Čukić, dodajući da je naredni korak da podnese žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Ipak, za razliku od porodice, te izveštaje je dobio direktor fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ Radoš Milovanović. To je Milivojeviću sam priznao direktor Milovanović, kada ga je 12. oktobra pozvao na sastanak.

– Meni je direktor Milovanović na tom sastanku ponudio da zaposli moju ćerku i suprugu ukoliko potpišem sporazum o vansudskom poravnanju. On se čak i hvalio da je od 1995. godine zaposlio članove porodica svih 18 poginulih radnika – kaže Milivojević.

Prema Milivojevićevim rečima, direktor mu je kazao da ne može da mu da na uvid izveštaje Inspektorata rada i Ministarstva odbrane, ali da će zatražiti od nadležnih institucija dozvolu da to učini. U toku jučerašnjeg dana direktor fabrike Radoš Milovanović nije odgovarao na naše pozive i poruke, pa nismo bili u prilici da čujemo i njegovu verziju događaja.

Milovan Milivojević je i sam dugogodišnji radnik fabrike „Milan Blagojević – Namenska“. I tog 14. jula je radio u smeni zajedno sa svojim sinom.

– To se desilo pred mojim očima. Sin je bio kod mene kada ga je kolega pozvao da sa kolica istovare buriće pune otpadaka baruta. Čim su spustili bure, iz njega je buknula vatra. Ti otpaci su potpuno bezopasni, ali moraju s vremena na vreme da se okreću kako se ne bi kristalizovao nitroglicerin. Ko zna koliko dugo je to bure stajalo – navodi Milivojević.

Kako dodaje, pogibija njegovog sina je mogla da se izbegne da su se u fabrici poštovale bezbednosne procedure.

– Otpaci baruta su se skladištili u najobičnijim kartonskim burićima. U njima čak nije bilo ni obaveznih zaštitnih antistatik vreća, a i bila su puna do vrha. Na vratima svakog magacina piše da unutra ne sme da bude više od 450 kila baruta, a u tom magacinu je sigurno bilo više od dve tone. Ništa nije rađeno po propisu – naglašava Milivojević.

On sumnja da je upravo to razlog zbog kojeg ne može da dobije na uvid izveštaje Inspektorata rada i Ministarstva odbrane.

– Dobili bi mi te izveštaje da je tu sve bilo čisto. Ali to je sprega namenske industrije i države. Barut je najunosniji posao u državi – kaže Milivojević.

NJegova upornost se pre nekoliko dana isplatila. Dobio je prijem kod ministra odbrane Aleksandra Vulina. Nakon sat i po vremena razgovora, Milivojević kaže da mu je Vulin obećao da će „istina izađi na videlo“.

Međutim, Ministarstvo odbrane je u odgovoru za Danas istaklo da im zakon ne dozvoljava da daju porodici Milivojević uvid u izveštaje njihovih komisija.

„Svi navedeni izveštaji su stepenovani poverljivim i strogo poverljivim stepenom tajnosti, iz razloga što se u izveštajima, između ostalog govori i o delovima tehnološkog procesa preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani, pa u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, isti ne mogu biti dostupni porodici Milivojević, bez posebne odluke suda“, navode u Ministarstvu odbrane.

Oni su dodali da, s obzirom da se pred nadležnim tužilaštvom vodi pretkrivični postupak, niko nema pravo davati ocene i procene o događaju, dok se postupak ne završi, odnosno dok se ne pokrene eventualna prijava protiv nekog odgovornog lica.

„U eventualno pokrenutom krivičnom postupku nadležni sud će doneti odluku da li će i u kojoj meri porodica Milivojević biti upoznata sa sadržajem navedenih izveštaja“, naglašavaju u ministarstvu. Nasuprot Ministarstvu odbrane, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektoratu rada nismo dobili odgovore zbog čega se porodici ne dozvoljava uvid u izveštaje tih institucija.

Dodatnu sumnju da se izveštaji namerno skrivaju, Milovanu Milivojeviću su pobudili postupci direktora koji su usledili nakon nezgode. Direktor je, ističe Milivojević, nabavio radnicima zaštitna odela, kupio je metalne buriće, instalirao sigurnosne kamere, ispraznio magacine.

Direktor dobio izveštaje

„Utvrđivanje okolnosti nastanka tragičnog događaja u preduzeću „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani, Ministarstvo odbrane je realizovalo kroz: formiranje komisije koju je imenovao Nadzorni odbor preduzeća, formiranje komisije koju je imenovao v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse i na kraju, realizacijom vanrednog inspekcijskog nadzora od strane Inspektorata odbrane. Direktoru preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani je dostavljen izveštaj vanrednog inspekcijskog nadzora od strane Inspektorata odbrane, a na sastanku Nadzornog odbora upoznat je sa izveštajem komisije, koju je imenovao Nadzorni odbor. Izveštaj komisije koju je imenovao v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse nije dostavljen direktoru preduzeća u celini, već su na osnovu tog izveštaja fabrici dostavljene odgovarajuće mere na dalje postupanje, u cilju poboljšanja bezbednosti i opšteg stanja u privrednom društvu“, rečeno je Danasu u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari