Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljovićizjavio je juče u Budvi da je Crna Gora pokazala spremnost za otkrivanje, suzbijanje i procesuiranje krivičnih dela pranja novca i finansiranja terorizma. Veljovićje na skupu u Bečićima, koji organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori, naveo da je od 2006. do oktobra 2008. godine pokrenut postupak po krivičnim prijava protiv 56 osoba zbog osnovane sumnje da su počinili 50 krivičnih dela pranja novca.

U toku policijskih aktivnosti po tim predmetima otkriveno je i procesuirano još oko 200 drugih krivičnih dela, uglavnom zloupotrebe službenog položaja, utaje poreza i falsifikata. Prijavljene osobe su, prema podacima iz krivičnih prijava, protivpravno stekle imovinsku korist, odnosno „oprale“ novac u vrednosti od 10 miliona evra, rekao je Veljović. Prema rečima direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predraga Mitrovića, nadležnim državnim organima prosleđeno je ove godine 28 predmeta i blokirano je osam transakcija čija je vrednost oko milion evra.

– Od tog iznosa oko 600.000 evra odnosilo se na rezidente, dok se ostalo odnosilo na nerezidente – precizirao je Mitrović.

Taj zvaničnik je podsetio da su pre dvadesetak dana sudovi u Crnoj Gori osudili još dva rezidenta zbog pranja novca. „Bez namere da prejudiciram buduće sudske odluke, ali za očekivati je da u narednih nekoliko meseci bude još osuđujućih presuda za ovo krivično delo ili neko drugo koje je s njim u vezi“, rekao je Mitrović. Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapićistakla je potrebu stručnog osposobljavanja i funkcionalnog povezivanja institucija nadležnih za suzbijanje pranja novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari