Tužilaštva ne raspolažu dovoljnim brojem tužilačkog osoblja. Postojeća sistematizovana mesta u velikom broju slučajeva nisu popunjena, a sistematizacija koja je na snazi nije imala u vidu potrebe u kadrovima za vođenje tužilačke istrage, navodi u svom izveštaju Komisija za praćenje primene i sprovođenje novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).

Oni podsećaju da je poslednjim izmenama Zakona o budžetskom sistemu zabranjeno zapošljavanje novih kadrova do 2016, odnosno da je zasnivanje novog radnog odnosa moguće samo izuzetno i uz komplikovanu i dugotrajnu proceduru.

– Problem nedostatka adekvatnog broja tužilačkog osoblja vrlo je izražen. Postojeće osoblje radi prekovremeno, čime se na kratke staze može amortizovati manjak kadrova, ali je potrebno u što kraćem roku naći rešenje za ovaj problem u cilju nesmetanog i efikasnog vođenja tužilačke istrage – navodi Komisija Ministarstva pravde. Oni, naime, smatraju da je potrebno omogućiti zapošljavanje kadrova u sudove i tužilaštva po pojednostavljenoj proceduri u odnosu na uslove koji se propisuju u Uredbi Ministarstva finansija.

Takođe, Komisija je u izveštaju zaključila da ZKP treba menjati, ali bez narušavanja koncepta „tužilačke istrage“, kao i da je neophodno otkloniti brojne protivurečnosti i praznine u Zakoniku, od kojih su neki čisto tehničke prirode, ali se negativno odražavaju na efikasnost krivičnog postupka.

– Nesporno je da se kao osnovni problem javlja načelo istine sadržano u članu 15 ZKP, koje se projektuje na brojne druge zakonske odredbe. U okviru koncepta tužilačke istrage tužilac i njegovi zamenici treba da budu suvereni vladaoci te faze postupka, u čemu bi ih ograničavao samo Ustav – objasnili su članovi Komisije u svom izveštaju.

Podsetimo, od 1. oktobra 2013. u svim javnim tužilaštvima i sudovima počela je da se primenjuje tužilačka istraga, te tako od tada istražnim postupkom, umesto istražnog sudije, rukovodi tužilac. Prema ZKP-u, javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, odlučuje o nepreduzimanju ili odlaganju krivičnog gonjenja, sprovodi istragu, zaključuje sa okrivljenim sporazum o priznanju krivice i sporazum o svedočenju, a ovlašćen je i da izjavi žalbu i podnosi vanredne pravne lekove.

Obezbediti adekvatan prostor

Komisija je u svom izveštaju navela da sva prvostepena tužilaštva moraju da dobiju adekvatne prostorije u skladu sa brojem koji je sud koristio za vođenje istrage. Kako navode, prostorije moraju da budu adekvatne po svim svojstvima za vođenje tužilačke istrage. „Došlo je do određenog poboljšanja smeštajnih uslova posle 1. januara 2014. godine. Potrebno je razmotriti i druge načine rešavanja problema smeštaja kao, na primer, ustupanje prostorija od drugih državnih organa“, zaključeno je u izveštaju Komisije Ministarstva pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari