Američki Stejt department naredio je juče evakuaciju svojih građana i osoblja iz Jemena, zbog pretnji terorističke organizacije Al Kaide. U saopštenju je navedeno da je zbog „produžene pretnje mogućeg terorističkog napada“ naređeno napuštanje Jemena onima čiji ostanak nije neophodan.

U upozorenju za putovanja navedeno je da bi američki građani koji borave u Jemenu trebalo da napuste zemlju, jer je nivo bezbednosne pretnje „izuzetno visok“.

Velika Britanija evakuisala je juče svo osoblje iz svoje ambasade u Jemenu zbog povećanih bezbednosnih pretnji, pošto su evakuaciju svojih građana naredile i SAD. Britanski Forin ofis saopštio je da su zaposleni u ambasadi „privremeno povučeni u Ujedinjeno Kraljevstvo“, bez davanja drugih detalja o odluci. Ambasada Velike Britanije u Jemenu je prethodno zatvorena do kraja muslimanskog praznika Ramazana.

Američke vlasti su raniju odluku o zatvaranju 19 ambasada na Bliskom istoku i u Africi doneli na osnovu tajne poruke koju su presreli između vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahrija i njegovog zamenika u Jemenu, o velikom terorističkom napadu.

Četiri pripadnika Al-Kaide ubijena su juče u Jemenu u napadu bespilotne letelice, verovatno američke, javila je državna agencija Saba. Prema rečima neimenovanog plemenskog zvaničnika, četiri osobe su bile u vozilu koje je pogođeno raketama.

Plemenski zvaničnik tog regiona Marib kazao je da su četiri muškarca, svi iz Jemena, poginula kada se zapalilo njihovo vozilo koje se pretvorilo u „vatrenu loptu“ nakon što su ga pogodile rakete.

Dve osobe su identifikovane, dodao je taj zvaničnik, precizirajući da je reč o Salehu al-Tais al-Vailiju i o Salehu Ali Gutiju. Prvi se nalazi na listi od 25 osoba za kojima je se traga zbog pripadanja Al-Kaidi. Tu listu je u ponedeljak objavilo jemensko ministarstvo odbrane. Ministarstvo je saopštilo da te osobe „planiraju terorističke napade za poslednje dane Ramazana i za proslavu“ kojom se završava mesec posta, a počinje u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari