Državljanin Srbije Aleksandar Vorkapić (44), koji je radio za UNHCR, jedna je od 18 žrtava žestokog samoubilačkog napada na luksuzni hotel u pakistanskom gradu Pešavaru. Najmanje 70 osoba je ranjeno u ovom napadu. Koordinator za distrikt Pešavara Sahibzada Anis izjavio je da su u napadu ranjena još trojica radnika UN – Britanac, Somalijac i Nemac.

 Osim Vorkapića, u napadu je stradala i Filipinka Perseveranda So (52), koja je radila za Unicef. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da ovaj gnusan teroristički zločin ne može biti opravdan ni na koji način. Navodi se da je u hotelu bilo smešteno nekoliko radnika UN koji su narednog dana trebali da putuju u izbeglički kamp u severoistočnoj pakistanskoj provinciji.

„Broj ljudskih žrtava mogao bi da bude veći budući da strahujemo da se još ljudi nalazi zatrpano ispod ruševina“, izjavio je portparol policije Abdul Gafor Afridi. „Jedan deo hotela je potpuno uništen. Tri osobe među kojima i menadžer hotela vode se kao nestali i strahuje se da se nalaze ispod ruševina“, dodao je on.

Dopisnici sa lica mesta i upućeni tvrde da je napad u Pešavaru sličan onome izvedenim na policijsku stanicu u Lahoru prošlog meseca. Najmanje troje naoružanih napadača uspeli su uprkos bezbednosnoj barijeri da pucaju na obezbeđenje pre nego što su belim „sedanom“ i manjim kamionom punim eksploziva upali u prostor i detonirali bombu. Prema procenama policije, bomba je sadržavala oko 500 kilograma eksploziva.

Džavad Čaudri, jedan od povređenih, rekao je da se nalazio u svojoj sobi na spratu kada je čuo najpre pucnjeve, a potom i eksploziju. „Pod ispod mojih nogu se tresao. Mislio sam da će plafon pasti na mene. Istrčao sam iz sobe i ugledao uspaničene ljude. Bilo je svuda krvi i delova stakla“.

Iznenadni napad na hotel, inače sedmi u Pešavaru za mesec dana, usledio je nakon što je pakistanska vojska pojačala ofanzivu na severozapadu zemlje u distriktu Banu, na granici sa Severnim Vaziristanom protiv talibanskih militanata, što upućuje na to da su za samoubilački napad najverovatnije odgovorni pobunjenici. Naime, vojska je uz pomoć artiljerije i helikoptera dan ranije napala pozicije plemena Džanikel, okrivljenog da pruža pomoć talibanima.

Hotel u gradu od 2,2 miliona stanovnika, relativno je dobro obezbeđen, izmešten od glavnog puta nalazi se u blizini vladinih zgrada, a gleda na golf terene i istorijsku tvrđavu. Dvojica zvaničnika američkog Stejt departmenta potvrdili su da su sa vlasnicima napadnutog hotela vođeni pregovori o iznajmljivanju delova hotela za budući američki konzulat u Pešavaru. Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da još nije doneta odluka da li će biti nastavljeni pregovori o smeštanju konzulata u ovom hotelu.

Komemoracija Aleksandru Vorkapiću

Aleksandar Vorkapić, inače specijalista za informacione tehnologije iz Beograda, bio je član tima za vanredne situacije koji je nedavno poslat u Pakistan da pomogne raseljenima u severozapadnom delu te zemlje. Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš sa kolegama održao je juče komemoraciju Vorkapiću. „Aleksandar Vorkapić se dobrovoljno prijavio za učešće u UNHCR u kriznim situacijama i prošlog meseca bio raspoređen, zajedno sa timom stručnjaka za druge oblasti, da pruži pomoć stotinama hiljada civila nedavno raseljenih u severozapadnom Pakistanu“, rekao je Gutereš u sedištu UNHCR u Ženevi. „Ovo je bila njegova prva misija u krizno područje. Aleksandar je dao svoj život pružajući pomoć drugima. Svi mi u Visokom komesarijatu UN za izbeglice izražavamo svoje najdublje saučešće njegovoj porodici u Beogradu.“ Vorkapić za sobom ostavlja suprugu i troje dece. Kolege Vorkapića u kancelariji UNHCR u Beogradu, gde je on radio od 2000, izjavili su da su „ophrvani bolom zbog ovog besmislenog gubitka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari