Aktivna briga o starim osobama i osobama sa posebnim potrebama je naša obaveza, i u tom kontekstu naročito je bitno da im se obezbjedi zaštita i dostojanstven boravak u institucijama ovakvog tipa, naglasio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković u ponedjeljak, prilikom svoje prve ministarske posjete Bijelom Polju.

Bošković je, takođe, naglasio da novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čije se usvajanje očekuje ubrzo, zajedno sa projektom Socijalni karton, predstavlja stub strukturnih reformi Vlade Crne Gore iz socijalne i dječije zastite.

– Istovremeno težimo ka reformi ovog sistema, vodići računa da sistem i praksa njegovog ostvarivanja spriječe stigmatizaciju i zavisnost korisnika samo od socijalnih službi. Takođe, razmotrićemo mogućnost poboljšanja socijalne zaštite, otvaranje novih servisa na lokalnom nivou, decentralizaciju socijalnih usluga. Takođe, moramo se potruditi da poboljšamo položaj najranjivijih grupa stanovništva. Kada je u pitanju tržište rada, zajedničkim naporima moramo ukoliniti devijacije koje su bile evidentne u prethodnom periodu. Da to poboljšamo kroz zakone, a operativnim djelovanjem institucija koje treba da zaštite zakonitost i sprovođenje djelovanja odluka institucija, sprovedemo na najbolji mogući način, kazao je Bošković.

Ministar se u okviru radne posjete, susreo i sa predsjednikom opštine Bijelo Polje, Aleksandrom Žurićem sa kojim je razmotrio socio ekonomsku situaciju u ovoj opštini i sjevernoj regiji Crne Gore, stavljajući poseban akcenat na efekte Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, u okviru koga je ukupno 4.211 visokoškolaca upućeno na stručno osposobljavanje kod poslodavaca u javnom i privatnom sektoru. U opštini Bijelo Polje, 232 svršena visokoškolca dobila su mogućnost stručnog osposobljavanja. Takođe, predsjednik opštine Žurić je istakao da lokalna samouprava preko programa koje realizuje sa ovim Ministarstvom, pokušava da smanji stopu nezaposlenosti.

– Veliki broj davanja i briga o različitim ugroženim grupama u društvu, u Bijelom Polju je takođe izraženo. Država i opština izdvajaju veliki procenat svog budžeta i direktno intervenišu i pokušavaju da riješe probleme u oblasti socijalne sfere. Raduje činjenica da davanja države, kada je u pitanju opština Bijelo Polje, u ovoj oblasti ove godine neće biti manja u odnosu na prošlu, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari