Rasprava o amandmanima na budžet i set poreskih zakona, u nastavku sednice Skupštine Srbije, bila je zgodan povod da poslanici otvore burnu debatu o izdvajanjima za jug Srbije, Kancelariju za pridruživanje EU i obnovu crkvenih objekata. Polemiku je otvorio Predrag Stošić (SRS) koji je, obrazlažući amandman svoje stranke, rekao da se novac predviđen za pomenuto koordinaciono telo treba usmeriti u Fond za razvoj Srbije, jer „rezultata na jugu Srbije nema“.

Rasprava o amandmanima na budžet i set poreskih zakona, u nastavku sednice Skupštine Srbije, bila je zgodan povod da poslanici otvore burnu debatu o izdvajanjima za jug Srbije, Kancelariju za pridruživanje EU i obnovu crkvenih objekata. Polemiku je otvorio Predrag Stošić (SRS) koji je, obrazlažući amandman svoje stranke, rekao da se novac predviđen za pomenuto koordinaciono telo treba usmeriti u Fond za razvoj Srbije, jer „rezultata na jugu Srbije nema“. S druge strane, Milan Nikolić (SPS), predsednik Koordinacionog tela Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, predložio je da se, umesto 371 milion, za ovo telo izdvoji 750 miliona dinara. Govoreći o stanju na jugu Srbije, Riza Halimi (PDD) upitao je kako je moguće da opštine kroz koje prolazi Koridor 10 budu šest puta nerazvijenije od proseka države. „Ako to nije diskriminacija, šta je onda“, rekao je Halimi. Usledila je polemika između Halimija i Aleksandra Vučića (SRS), a tema je proširena i na Kosovo i Metohiju.

Na meti radikala opet novinari

Amandman poslanika LSV o smanjenju sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za finansiranje Tanjuga izazvao je burne reakcije opozicije. Dok je Čedomir Jovanović ukazivao na to DATANJUG ne može da ima privilegovan položaj u odnosu na druge medije, Aleksandar Vučić je iskoristio priliku da optuži vladajuću koaliciju da je kreirala „čitavu mrežu novinara koji su pretvoreni u društveno-političke radnike“. Govoreći o pristrasnosti novinara, koji po njegovim rečima rade u „okupacionim medijima kakvi su B92, Studio B i Beta“, on je kazao i da se „ugledni novinari“ nagrađuju upućivanjem u diplomatiju, bez adekvatne škole. U tom kontekstu pomenuo je bivšeg ambasadora Australije koji, kako je rekao, „ne zna reč engleskog“, i Grujicu Spasovića, ambasadora BIH, pitajući „čije on to stavove zastupa“.

Aleksandra Jerkov (LSV) predložila je da se pet miliona dinara umesto za avio transport Vlade preusmeri na Kancelariju nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i da se od 90 miliona dinara namenjenih za dotaciju Hilandara 50 miliona izdvoji za socijalno ugrožene građane, što je izazvalo burnu polemiku u parlamentu. „Smatram da je neumesno da se, u situaciji u kojoj 35 odsto stanovništva živi na granici ili ispod linije siromaštva, 90 miliona dinara izdvaja za obnovu crkvenog i verskog objekta“, obrazložila je Jerkov. Njen amandman, između ostalog, podrazumeva i da se od „zaista izdašne sume“ od 610 miliona dinara za Ministarstvo vera 100 miliona preusmeri na obnovu zabavišta. Ovakvo izlaganje izazvalo je brojne reakcije: „Ne dirajte u srpske svetinje“ (Momir Marković – SRS), „Amandman je sulud… Hilandar je ugrađen u svakog od nas“ (Borko Ilić – DSS).
Nenad Čanak, šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici, rekao je da je pozadina ove polemike sa Aleksandrom Jerkov zapravo njegova izjava da će ministar Velimir Ilić „morati da vuče bukagije na robiji za krađe koje je napravio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari