Čelnici novopazarskog Doma zdravlja, v. d. direktora Ervin Ćorović i pomoćnik direktora za finansije Muamer Delimeđac, u pismima Ministarstvu zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO) zatražili su da se uvede više reda u apotekama koje imaju ugovor sa RFZO o izdavanju lekova na recept. Kako tvrde, privatne apoteke su nelojalna konkurencija zbog čega je državne apoteke dovedene na ivicu kolapsa.

– Ovakav liberalan stav RFZO doveo je do stihijskog otvaranja privatnih apoteka. Zaključeni ugovori ne vode računa da privatne apoteke moraju da zadovoljavaju sve zakonske uslove. Ova odluka naše apoteke dovela je pred kolaps, jer moramo da poštujemo sve procedure poslovanja, od nabavke lekova preko tendera i limitiranih cena do poštovanja svih standarda, dok privatne apoteke rade bez ikakvih ograničenja i kontrole – objašnjava Ćorović. On dodaje da je takva situacija dovela do otvaranja privatnih apoteka na svakih 50 metara u okolini Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Ove dve zdravstvene ustanove okružene su sa deset privatnih apoteka, od kojih tri imaju zaključen ugovor sa RFZO o izdavanju lekova na recept. U okviru ovdašnje Apotekarske ustanove ima pet apoteka u kojima rade 24 diplomirana farmaceuta i farmaceutska tehničara. Ćorović ukazuje da u privatnim apotekama „često nije prisutan farmaceut prilikom izdavanja lekova i možda je samo registrovana na nečije ime, penzionera ili farmaceuta koji tu ne radi“. On je od Ministarstva zdravlja zatražio da angažuje inspekcijske službe „da se zaustavi stihijsko otvaranje apoteka i pooštri kontrola postojećih“.

Delimeđac je od RFZO zatražio da filijali u Novom Pazaru da nalog za kontrolu privatnih apoteka koje imaju ugovor o izdavanju na lekova recept i pomagala. On tvrdi da privatne apoteke ne poštuju Zakon o javnim nabavkama.

– Izdate lekove fakturišemo po nabavljenim tenderskim cenama koje su niže od cena po kojima fakturišu privatne apoteke i često nas kontrolišu iz RFZO, a to nije slučaj sa privatnim apotekama – kaže Delimeđac i napominje da se prilikom slanja faktura šalju i primljeni recepti „desi se da se to ospori zbog 'duplih' recepata“, ali i da je primećeno povećano izdavanje lekova za epilepsiju i insulina.

Višemilionska naplata

Prema podacima novopazarskog Doma zdravlja, na području Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Novi Pazar, u ovom gradu i Tutinu devet privatnih apoteka – svaka od njih ima po nekoliko objekata – izdaje lekove na recept. Prošle godine su po tom osnovu naplatile više od 8.617 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari