Iako je Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava u oktobru prošle godine utvrdio da je Srbija odgovorna što nije sprovedena efikasna istraga o smrti Zorana Novakovića, koji je pre osam godina preminuo u državnoj zdravstvenoj ustanovi od posledica upale zuba, nijedna državna institucija nije pokrenula postupak povodom ovog slučaja. Naime, Komitet UN je naložio da se u našoj zemlji preduzmu sve neophodne mere, kako bi se što pre završio krivični postupak u vezi sa smrću Novakovića i da okrivljeni budu adekvatno kažnjeni ukoliko se u postupku utvrdi njihova krivica.


Komitet je naložio i da se porodici Zorana Novakovića nadoknadi šteta zbog kršenja prava predviđenih Paktom o građanskim i političkim pravima. Između ostalog, od naše zemlje se zahteva da spreči ponavljanje ovakvih povreda u budućnosti, kao i da objavi odluku Komiteta.

Dejan Ćasić, pravni zastupnik porodice Novaković, objašnjava da je suđenje odgovornim lekarima počelo 23. decembra 2010. u Prvom osnovnom sudu.

– Postupak je u fazi glavnog pretresa i do sada su svedočili okrivljeni lekari sa Stomatološkog fakulteta, Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju i Kliničkog centra Srbije, kao i tri svedoka sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju i lekari sa Infektivne klinike koji su učestvovali u Zoranovom lečenju, ali nisu optuženi, ukazuje Ćasić. On dodaje da su u glavnom pretresu svedočile i majka i sestra preminulog Novakovića, a na narednim ročištima predviđa se svedočenje dežurnog lekara iz ambulante „Mažestik“, kao i predstavljanje rezultata veštačenja.

Prema njegovim rečima, kraj suđenja i izricanje presuda okrivljenim lekarima može se očekivati tek naredne godine. On dodaje da okrivljeni mogu biti osuđeni na kazne zatvora do deset godina.

Dragana Novaković, sestra Zorana Novakovića, kaže za naš list da je njena porodica razočarana ravnodušnošću državnih organa, koji godinama odbijaju da reše ovaj slučaj.

– Ne znamo kome da se obratimo, već godinama se dopisujemo sa raznoraznim državnim ustanovama. Obraćali smo se Visokom savetu sudstva i oni su naložili da sudski postupak počne po hitnom postupku, ali je suđenje počelo tek u decembru. Ministarka pravde je odbila da nas primi sa odgovorom da je trenutno zauzeta reformom pravosuđa, napominje Novakovićeva.

Pravna sredstva

Pri donošenju odluke, Komitet UN nije uvažio zahtev države Srbije da se odbaci predstavka porodice Novaković, jer navodno nisu iscrpljena sva pravna sredstva u srpskom pravosudnom sistemu, već je konstatovao da pravna sredstva u srpskom pravosuđu, koje je država pomenula, poput ustavne žalbe, „nisu efikasna i dostupna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari