Početkom meseca državni dug Austrije, zemlje sa 8,3 miliona stanovnika iznosio je punih 189 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prošle godine predstavlja povećanje od pet milijardi. Finansijske institucije očekuju da će do kraja godine dug dostići blizu 200 milijardi evra, što daje osnova ne samo za razmišljanje već i zabrinutost.

Sa trenutnim stanjem dugovanja svaki austrijski građanin, od najmlađeg do najstarijeg, je opterećen sa pomenutih 25.296 evra, odnosno, svaki od oko 2,7 miliona zaposlenih Austrijanaca je pritisnut sa 46.226 evra.

Prema trenutnom stanju, Austrija će ovu godinu okončati uz budžetski deficit od 13,4 milijarde evra, ili uz minus 4,7 odsto od BDP. U navedenim uslovima nameće se pitanje iznalaženje sredstava u iznosu od 7,7 milijarde evra kojima bi bile izmirene dospele godišnje kamate na državni dug. Posebno, ako se ima u vidu da spoljnotrgovinski bilans zemlje koji je u proteklih 30 godina (izuzev 2002. i 2007) stalno deficitaran, pa je za njegovo izravnanje država bila prinuđena da se iz godine u godinu zadužuje, i koji je prošlu godinu završio sa negativnim saldom od 3,66 milijarde evra, će za pokriće tražiti nova zaduživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari