Državni sekretar Garić: Prioritet unapređenje kvaliteta u izboru medijskih projekata 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Miloš Garić danas je, na skupu o novim medijskim zakonima i sufinansiranju medijskih projekata, izjavio da je jako važno da se unapredi kvalitet komisija koje učestvuju u izboru projekata i da se podigne nivo sredstava, koji će već naredne godine biti na raspolaganju medijima.

Garić je na skupu u organizaciji Centra za medijsku kulturu i obrazovanje, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih medija iz Šumadijskog upravnog okruga, rekao da su na lokalnom nivou skoro sve gradske i opštinske uprave ispunile svoju zakonsku obavezu i raspisale konkurse.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je ocenio da je u Srbiji pitanje raspodele medijskih sredstava uvek aktuelno i često apsurdno i da „po tom pitanju imamo dobre zakone i lošu praksu”.

Brajović je istakao da je prošle godine za medijske projekte obezbeđeno 1,5 milijardi dinara, a da su u tu svrhu, zaključno sa današnjim danom, izdvojena 833 miliona dinara i da će do kraja godine teško biti dostignut prošlogodišnji nivo.

Druga loša vest je što se po prvi put ove godine, posle 10 godina od početka sufinansiranja medija, ta sredstva umanjuju, rekao je Brajović i naveo čitav niz opština i gradova koji su višestruko umanjili iznose sredstava za sufinansiranje medija.

Govoreći o raspodeli medijskih sredstava u Kragujevcu, Bojana Vlajović Savić iz Udruženja Res publika je istakla da je raspodela krajnje nelogična i nepravedna.

Ona je rekla da gro sredstava odlazi na finansiranje Radio-televizije Kragujevac (RTK).

Res publika insistirala je da se povećaju sredstva za sufinansiranje medijskih projekata, što je ove godine i prihvaćeno, ali u isto vreme je, ne znamo zbog čega, grad povećao iznos sredstava za RTK, a tom meidju je u 2024. godini do današnjeg dana uplaćeno 66,6 miliona dinara, istakla je Vlajović Savić.

Ona je podsetila da je RTK privatizovana, a potom je privatizacija poništena i sada je jedina televizija u vlasništvu grada.

Iako je odavno ponovo trebalo da bude privatizovana, na nju se i dalje troše pare građana Kragujevca i da, pored onih 66,6 miliona dinara, ona još dobija novac za praćenje skupštinskih sednica i proizvodnju emisija.

Vlajović Savić je dodala da je Kragujevac ove godine za medijske projekte izdvojio 12 miliona dinara, odnosno višestruko manje nego što je dobila RTK.

Recimo, najstariji kragujevački privatni radio dobija na projekte 200-300.000 i kada to uporedite sa iznosom koji dobija RTK onda vam je potpuno jasno o kakvoj se nepravednoj raspodeli sredstava radi, rekla je Vlajović Savić i naglasila da se Res publika ne zalaže za ukidanje RTK, već da se njen rad stavi u odgovarajući zakonski okvir.

Direktorka i vlasnica Radija 034 u Kragujevcu Maja Antonijević izrazila je nezadovoljstvo načinom raspodele sredstava i navela čitav niz primera koji govore o različitim načinima lobiranja za dobijanje novca.

Navešću samo svoj slučaj sa jednog od konkursa. Naime, ja sam radila projekat za moj radio i za još jedan radio iz drugog grada koji vodi moja prijateljica. Projekti su se ticali vršnjačkog nasilja i bili su potpuno identični – i po temi i po sredstvima. Komisija je njen budžet ocenila ocenom 9, a moj 7, rekla je Antonijević.

Ona je dodala da nije nikakva tajna i da se zna, čak i cena, glasa člana komisije za određeni projekat i da ona trenutno iznosi 60.000 dinara.

Takođe je navela da je u medijskim krugovima poznat i čovek pod nadimkom Pukovnik koji lobira, mešetari i utiče na izbor projekata kojima se dodeljuju sredstva.

Šefica Odseka za projektno sufinansiranje i razvoj medijskog pluralizma Ministarstva informisanja i telekomunikacija Dragica Blagojević obećala je da će se Ministarstvo maksimalno angažovati na otklanjanju ovakvih nepravilnosti i da je u toku donošenje novog pravilnika o izboru članova komisije koje će, očekuje se, otkloniti ovakve slučajeve u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari