Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti postigli su sinoć dogovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Univerziteta umetnosti i nakon više od pet sati odblokirali zgradu Rektorata tog univerziteta.

Nezadovoljni tokom jučerašnjeg sastanka koji je počeo u 14 sati, studenti su zaključali u zgradi Rektorata Univerziteta umetnosti državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umetnosti Ljiljanu Mrkić Popović i dekane fakulteta primenjenih I likovnih umetnosti Vladimira Kostića i Milutina Dragojlovića. Blokada je prekinuta sinoć oko 20 sati, iako su ranije tokom dana okupljeni studenti tvrdili da „niko od čelnika Ministarstva i Univerziteta neće izaći dok se ne postigne dogovor da svi akademci sa 60 bodova budu oslobođeni plaćanja školarine“.

– Dogovorili smo se da fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti do 12. aprila dostave Ministarstvu prosvete i nauke spiskove studenata koji su ostvarili 60 bodova, sa zahtevom da se studentima FPU omogući upis u 2011-2012. godinu, odnosno da se studentima FLU dozvoli polaganje ispita. Te spiskove treba da usvoje uprave ili saveti fakulteta – potvrdio je za Danas Radivoje Mitrović.

Naredni sastanak studenata, uprave Univerziteta umetnosti i čelnika Ministarstva prosvete i nauke biće održan 17. aprila. Kako se navodi u zaključku nakon sastanka, državni sekretar Mitrović je dao reč da će Ministarstvo formulisati rešenje, prihvatljivo i za studente i za fakultete, i uputiti ga Vladi Srbije na usvajanje najkasnije do kraja iduće nedelje.

Na sastanku je dogovoreno da studenti FPU koji imaju 60 bodova do 20. aprila mogu da upišu godinu i prijave ispite bez plaćanja školarine, dok će akademci koji imaju od 48 do 59 bodova biti oslobođeni plaćanja polovine školarine. Studenti FLU će moći da izađu na ispite, bez plaćanja 50 odsto školarine, navodi se u zaključku koji su potpisali državni sekretar Mitrović, rektorka Univerziteta umetnosti, dekani FPU i FLU i predstavnici studenata.

Mitrović je za Danas rekao da je razgovor protekao „u granicama akademske atmosfere“ i da je najvažnije da je pronađeno rešenje.

Studenti su juče pre sastanka u Rektoratu Univerziteta umetnosti pokušali da blokiraju Karađorđevu ulicu, ali su se ubrzo sklonili sa kolovoza pošto im je, kako tvrde, policija zapretila hapšenjem.

Na pitanje da li se na protestu nalaze i studenti koji nisu sa FPU i FLU, a koji su učestvovali u nedavnoj blokadi Filološkog i Filozofskog fakulteta, studentkinja prorektor Univerziteta umetnosti Vesna Đoković je rekla za Danas da to „ne može da potvrdi“, ali da je „podrška svakog studenta dobrodošla“. Ona je navela da 111 studenata FPU ima 60 bodova, a ostali su van budžetske kvote, dok 13 studenata ima između 48 i 59 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari