Državni tužilac Kosova: Imamo dve godine vremena da podignemo optužnicu za napad u Banjskoj 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Vršilac dužnosti glavnog Državnog tužioca Kosova Besim Keljmendi je danas izjavio da optužnica za oružani napad u Banjskoj nije podignuta jer, kako je rekao, prema zakonu, rok za podizanje optužnice je dve godine, uz mogućnost produženja za još godinu dana.

„Zakonski rok za podizanje optužnice je dve godine, sa mogućnošću produženja u komplikovanim slučajevima za još godinu dana, ali to zahteva sud“, rekao je Keljmendi za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

Naoružana grupa iz Srbije, predvođena Milanom Radojčićem napala je 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Kosovsku policiju i ubila narednika Afrima Bunjakua.

Kosovska policija je na taj napad odgovorila likvidacijom tri pripadnika naoružane grupe. Radojčić je pobegao u Srbiju i priznao da stoji iza napada.

Prošlo je više od osam meseci od napada u Banjskoj, ali još uvek nema optižnice.
Čelnici državnih institucija i analitičari kritikovali su Državno tužilaštvo zbog nepodnošenja tužbe.

Premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije u decembru 2023. godine, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjalom Svečljom, kritikovao je Tužilaštvo rekavši da uprkos činjenicama koje su dale bezbednosne institucije, Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za napad u Banjskoj.

„Bio je niz činjenica, dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ovo je bila godina kriminalnih napada, postoje neslaganja između informacija, činjenica i optužnica na drugoj strani. Ovu prazninu ne može da popuni Vlada, to je na Tužilaštvu, ja sam tu da pomognem, a oni su tu da rade“, rekao je Kurti.

Evropski parlament je 19. oktobra 2023. najoštrije osudio napad na policiju u Banjskoj 24. septembra, nazvavši ga terorističkim napadom i zatražio odgovornost od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari