U subotu, 13. novembra od ranih jutarnjih sati u dvorani Sportskog centra odjekivali su zvuci engleskog i bečkog valcera, tanga, rumbe, sambe, pasa dobla i drugih standardnih i latinoameričkih igara. Plesni parovi iz Subotice, Novog Sada, Bačke Topole, Beograda, Kragujevca, Lazarevca, Niša, Kraljeva i Čačka takmičili su se za primat na Državnom prvenstvu u sportskom plesu.

Raznobojne i atraktivne haljine i kostimi sa raspoloženim plesnim parovima nikoga u sali nisu ostavili ravnodušnim, a publika nije štedela dlanove. -Zahvaljujući ovom sportu ja i moja partnerka proputovali smo gotovo celi svet. Nas dvoje jedino još nismo bili u Australiji i Americi ali ima vremena. Šteta što ples kao sport nije toliko popularan a tome je kriv marketing, priča Ivan koji je i u Požarevcu potvrdio da je i dalje sa svojom partnerkom najbolji latinoamerički plesni par Srbije u seniorskoj konkurenciji.

Darinka Divljak iz plesnog kluba ,,Lord“ iz Beograda u sportskom plesu takmiči se već 17 godina. Po zanimanju sam profesionalni šminker, aranžer u trgovini a pošto dugo igram mogu reći i profesionalni plesač. Ljubav za igru nasledila sam od roditelja koji su igrali u folkloru ali sam se ja opedelila za ples. Volim igru, treninge, borbu, takmičenja, uzbuđenja da li ćemo biti prvi ili ne. Da bi neko postao prvak Srbije u ovom sportu treba da poseduje dobru volju, ozbiljnost, odgovornost, talenat i želju. Ja i moj partner u latuinoameričkim plesovima prvaci smo države već osam godina i sada smo došli da pokažemo da smo i dalje najbolji, priča Darinka a njen partner Ivan Mileusnić, apsolvent Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da pleše od sedme godine i da se već 18 godina aktivno bavi plesom i da mu je igra omogućila putovanja, prelepa poznanstva i druženja.

Organizator takmičenja bio je Plesni klub ,,Bolero“ iz Požarevca a njegov direktor Milorad Ilić priča da je u Požarevcu nastupilo blizu sto plesnih parova.

– Pobednici stiču pravo da našu zemlju predstavljaju na evropskom i svetskom takmičenju. Ovo je naš mali jubilej jer smo deseti put organizatori Državnog prvenstva u sportskom plesu a za nepuna četiri meseca naš klub proslaviće 2o godina rada i postojanja i rada. Za to vreme oko 5.ooo đaka, prošlo je kroz našu školu plesa. Naš najuspešniji takmičar je Nenad Živić koji je učestvovao na evropskom i svetskom prvenstvu i iza sebe ostavio igrače iz mnogo većih zemalja nego što je bila tadašnja Jugoslavija. Ovoga puta nemamo takvog igrača ali se nadamo a će ga uskoro biti, ističe sportski direktor Plesnog kluba ,,Bolero“ Milorad Ilić.

Svetozar Dimović iz Subotice kaže da je atmosfera u Požarevcu bila predivna i da mu je drago što je nastupio pred požarevačkom publikom i da je u ovom sportu već 23 godine iz ljubavi prema muzici i putovanjima. Marija Lazarević glavni sudija prvenstva ističe da je takmičenje bilo jako uspešno i da su parovi koji su se takmičili bili veoma dobri

– Iz godine u godinu polako napredujemo u sportskom plesu a moje je mišljenje da bi mogli brže. Plesni savez Srbije broji oko 25o plesnih parova a na ovom takmičenju bilo ih je stotinak jer su neki zbog bolesti otkazali, kaže Lazarevićeva.

Potpredsednik Plesnog saveza Srbije Ivica Došenović naglašava da je problem u Plesnom savezu Srbije što se ne povećava broj takmičara.

– Plesni sport je veoma koristan za mlade jer je to bazičan sport kao atletika, gimnastika i plivanje i grehota je od boga ne baviti se njime. On pravi komunikaciju na relaciji muško žensko i razvija snagu, brzinu, izdržljivost, gipkost, okretnost i tako dalje. To je spoj sporta i umetnsti i treba ga negovati. Nažalost društvo do sada nije bilo dovoljno zainteresovano za ovaj sport i sada je problem u pomanjkanju kadrova jer ples nije profitabilan sport. Mediji bi više morali da pišu o korisnosti plesa za razvoj deteta. Mi smo sada na putu da uspostavimo kontakte sa medijima i mislim da će iduće godine biti novih talenata, kaže Došenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari