DS: Dogodio se "Srpski Černobilj", nadležni da podnesu ostavke 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Resorni odbor za životnu sredinu Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je požar na regionalnoj deponiji Duboko u Užicu izazvao je nesagledive posledice po životnu sredinu celog Zlatiborskog regiona.

„Na prvom mestu ugroženo je zdravlje stanovnika ovog dela Srbije. Ugožena je voćarska i povrtarska proizvodnja užičko-požeške doline. Ugožene su sve površinske i podzemne vode Zapadne Srbije. Ugroženi su turistički centri Zlatibor i Tara. Dogodio se ekološki akcident koji se može okarakterisati kao najveći ikada u Srbiji. Dogodio se ‘Srpski Černobilj'“, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Prema navodima saopštenja, sa mikrobiološkog i geohemijskog aspekta krivac za požar je metan koji se stvara razgradnjom organske supstance komunalnog otpada.

Sa opštedruštvene tačke gledišta isključivi i jedini krivac je nestručno upravljanje deponijom u organizaciji Srpske napredne stranke. Lokacija je definisana još daleke 1993. godine. Deponija Duboko je trebalo da bude prva sanitarna deponija u okviru sistema od 29 regionalnih deponija u Srbiji“, dodaju iz DS.

Po njihovim rečima, ideja i izgradnja deponije su u vreme prve dekade 21. veka realizovane po svim principima za savremenu regionalnu sanitarnu deponiju, kao Centar za upravljanje otpadom.

Iz DS dodaju da je Centar trebalo da prati niz drugih aktivnosti, od selektovanja otpada do recikliranja, kontrole kvaliteta okolnih povrinskih i podzemnioh voda, kontrole kvaliteta vazduha i kontrole metana koji se u deponijskim sredinama prirodno stvara.

„Ništa od toga nije uradjeno i zbog toga je sanitarna deponija Duboko kroz desetogodišnje gazdovanje političkih kadrova SNS pretvorena u smletište nalik na stotine sličnih u Srbiji. To gazdovanje je doprinelo požaru na deponiji koji je po svom obimu nesagledivih razmera, u kategoriji ekoloških katastrofa najvišeg stepena“, poručili su iz DS.

Demokratska stranka dodaje u saopštenju da zahteva hitne ostavke rukovodilaca Deponije Duboko, ostavke čelnika grada Užica i utvrdjivanje odgovornosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „kao najodgovornijeg za etabliranje političkog sistema u kome su stručnjaci u potpunom zasenku podobnih i korumpiranih političara“.

„Demokratska stranka smatra da je to neophodan uslov da se započne i gašenje požara. To se svako ne može uraditi pod ovim uslovima, jer nikada se do sada nije dogodilo da bilo koji požar ugasi onaj koji ga je i sam potpalio“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari