DS: Kičma i stožer opozicije  1Foto: DS

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da će ta partija biti kičma i stožer opozicije na predsedničkim izborima u Srbiji i da je ime kandidata za nju manje važno „od onog što će biti njegova politka i za šta će se zalagati“, a osnovni uslov su evropske integracije. 

Šutanovac je, na sednici Glavnog odbora DS, poručio da je to stranka evroatlantske politike, za koju u budućnosti neće moći da postoje četiri stuba spoljne politkie zemlje, nego samo jedan, „a to je Brisel“.

 „To ne znači da se udaljavamo od ostala tri stuba, naprotiv, mislim da Srbija treba da ima jake odnose. Ali Srbija treba da traži svoje utemeljenje u vrednostima EU. Tražićemo od (predsedničkog) kandidata da u tom pitanju bude jednoznačan“, rekao je on. 

Šutanovac je ukazao da odluke DS oko predsedničkog kandidata neće biti skoncentrisane na jednog čoveka, jer je problema koje treba rešavati puno, i razgovaraće o tome sa svim strankama proevropske opozicije. 

On je dodao „da se u ovom trenutku još ne zna da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora, i da je to teško prognozirati, i zauzeti konačan stav o predsedničkom kandidatu“. 

Prema rečima Šutanovca, DS poštuje institucije i „ne priziva ulicu“, ali će, kao kičma koja može da iznese organizaciju, dati svoj doprinos organizovanju javnih skupova u kampanji, kao i u kontroli izbora, koja je vrlo važna. 

On je upozorio da će narednih dana biti puno raznih podmetanja na račun DS, i od vlasti i od dela opozicije, koji bi želeli da je dezintegrišu. 

Šutanovac je ponovio da je, shodno odluci Glavnog odbora stranke iz prošlog saziva, saradnja sa Srpskom naprednom strankom onemogućena i tako će biti i u budućnosti, pa će svi gradski i opštinski odbori tu odluku morati poštovati do kraja. 

Govoreći o stanju u stranci, on je naglasio da postoji veliki problem sa finansijama, i poručio da više niko neće moći da se „ponaša nedomaćinski, što je nažalost bila praksau prošlosti, i u Beogradu i širom Srbije“. 

Proteklu godinu u Srbiji Šutanovac je okarakterisao kao jednu od vrlo teških, jer je zemlja nastavila propadanje i u ekonomskoj sferi i na polju pravne države, jer su postojali teški napadi na zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja, kao i na opoziciju. 

„Nasilje sa ulice se prelilo u parlament… i onda je očekivati da će se preneti i na ostale slojeve društna, i na ostale institucije“, zaključio je on.

 Na sednici je saopšteno da je Predsedništvo DS za direktora stranke imenovalo Edipa Šerifova, Balšu Kašćelana za sekretara Predsedništva, a Aleksandru Jerkov za internacionalnog sekretara. 

Imenovan je i politički savet, na čijem čelu je Zoran Lutovac, a članovi su Ivan Vujačić, Mirjana Rašević, Saša Paunović, Zoran Ivošević, Srećko Mihajlović, Mihailo Pantić i Žarko Trebješanin.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari