DS: Problem vode u Jagodini mora da reši država 1Foto: GrO DS Jagodina

 

I dok čitava Srbija „pliva” u poplavama Jagodinci su bez vode. Gradski odbor Demokratske stranke iz Jagodine reagovao je zbog nestašice vode koja traje već nedelju dana.

Zbog pucanja glavne vodovodne cevi, 26. juna Jagodina je ostala bez vode.

– Situacija je posebno komplikovana zbog velikih vrućina, a samim tim i velikim potrebama građana za ovim strateškim resursom, posebno tamo gde je zdrava pijaća voda najpotrebnija, u vrtićima bolnicama i školama, kažu za Danas iz Informativne službe DS Jagodina.

Oni podsećaju da da problemi sa vodom i vodnom infrastrukturom traju godinama.

– Koaliciona vlast SNS i JS je davala obećanja da će ovi problemi biti trajno rešeni čišćenjem postojećih bunara na „Izvorištu”, otvaranjen novih, kao i zamena stare i dotrajale mreže podzemnih vodovodnih cevi, agregata i druge tehnike, navode iz GrO DS.

Takođe, po njima, se pred svake izbore obećava rešavanje problema stalnih poplava u naselju „Strelište” posle svake malo veće kiše.

– Ovakve i slične probleme ima skoro svako mesto u Srbiji, zato što se godinama nije ulagalo u poboljšanje vodne infrastrukture, vodosnabdevanja, proširenje kapaciteta, traženjem novih izvora vode, kao i rekonstrukcijama i zamenama mreže. Vodovodne mreže su samo parcijalno i po potrebi rekonstruisane i kao takve nemaju kapaciteta ni kvaliteta da opslužuju novu stambenu izgradnju i mnogostruko veće povećanje potrošača vode, zaključuju u jagodinskom DS-u.

Po analizi stručnjaka ove oblasti iz Demokratske stranke to su glavni razlozi za česte havarije, kvalitet vode i vodosnabdevanja građana Jagodine.

– Ni jedan grad u Srbiji, niti bilo koje preduzeće koje gazduje vodosnabdevanjem građana nema kapaciteta u stručnom i finansijskom smislu da samo finansira rekonstrukciju i izgradnju nove mreže i izvorišta, odnosno da trajno i kvalitetno reši problem vode. Tako je i u Jagodini, navode oni.

A, toga jednostavno nije moguće bez pomoći države.

– Međutim državu muče problemi nacionalnog stadiona, delfinarijuma, letećih automobila i drugih važnijih tema, smatraju u DS Jagodina.

Demokratska stranka će preko svoje odbornice u skupštini grada dati predlog da grad Jagodina zatraži stručnu i finansijsku pomoć za rešenje pomenutih problema sa pijaćom vodom, kao i poplavnim vodama na „Strelištu”.

– Ovih dana smo čuli niz kritika višegodišnjeg narodnog poslanika Srpske napredne stranke Nikole Radosavljevića na račun problema sa vodom koje smo izneli. Treba naglasiti da je DS o ovom problemu pisala u više navrata i podnosila krivične prijave protiv neodgovornih u JP Standardu, posle kojih je smenjen tadašnji direktor Dragan Lukić. Tada pomenuti poslanik SNS nije kritikovao nikoga, zato što je 8 godina bio u lokalnoj vlasti i tim povodom nije uradio ništa, a mogao je, podsećaju oni na situaciju o kojoj je Danas tokom prošle godine više puta pisao.

Po mišljenju jagodinskih demokrata, sada, posle izbornog poraza u Jagodini i „izbacivanja” iz vlasti ovaj isti poslanik SNS Nikola Radosavljević, pokušava da manipuliše, glumi opoziciju i najoštrije kritikuje dojučerašnje koalicione partnere zbog situacije sa vodom, kao da i sam do pre mesec dana nije bio vlast i kao da njegova stranka nije vlast u čitavoj državi.

Demokratska stranka će uvek kritikovati ono što nije dobro, ma od koga dolazi i imenovati krivce, navode oni.

– U ovom slučaju, problema sa vodom u Jagodini, građani Jagodine treba da znaju da je glavni krivac upravo narodni poslanik SNS Nikola Radosavljević. Krivica se sastoji u tome što su njegova stranka i predsednik države Aleksandar Vučić vlasnici svega što postoji u državi, pa tako i Vlade RS, odnosno skoro svih ministarstava i naravno državne kase, tvrde iz Onformativne službe jagodinskog DS u svom obraćanju javnosti i medijima.

Za njih Radosavljević je taj koji je trebao preko svoje stranke, koja drži sve poluge vlasti u ovoj „privatnoj državi”, koji je kao poslanik u tri mandata morao da obezbedi stručnjake i novac za rešavanje ovog problema iz republičke kase.

– Umesto toga, gospodin Radosavljević obmanjuje građane Jagodine obećanjima koje nikada ne ispunjava. Ako već ništa nije učinio za ovaj grad, ovo je prava prilika da pomogne svojim sugrađanima u problemu sa vodom. Do sada je pomagao isključivo sebi, stav je GrO Demokratske stranke Jagodina.

Demokratska stranka je spremna, kako kažu, da oda priznanje ukoliko se zaista i desi da dođe do pomoći iz republike, kada su problemi sa vodom u pitanju.

– A, dotle će opet negde pući cev i opet ćemo se snabdevati vodom u supermarketima i sa cisterni, skeptično zaključuju u Informativnoj službi jagodinske Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari