DSS traži povlačenje plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu 1foto: screenshot

Odbornička grupa u skupštini Novog Sada Demokratska stranka Srbije – Miloš Jovanović dostavila je predlog za povlačenje Predloga plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Srbiji. O tom predlogu treba da se raspravlja na današnjoj XXIII sednici Skupštine grada.

U predlogu se navodi da su „javnost i građani Novog Sada uznemireni najavom usvajanja Plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu s obzirom da plan predviđa uništavanje 500 kvadratnih metara zelene parkovske površine izgradnjom muzeja sa prodavnicom, kafeom i smeštajnim kapacitetima“.

„Takođe, u javnosti postoje znatna neslaganja u pogledu namene i osobina predloženog novog objekta u parku, o čemu su tokom izrade Plana primedbe podnosili i građani i strukovna udruženja, te postoji realna potreba za dužom i kvalitetnijom javnom raspravom i korigovanjem predloga plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu“, navodi se u obrazloženju predloga koje potpisuje predsednik Odborničke grupe Bojan Radojević.

Predstavnici opozicije u novosadskom parlamentu još juče su najavili da neće podržati predlog da u Univerzitetskom parku izgradi muzej posvećen pevaču Đorđu Balaševiću, ističući da je u pitanju nastavak prakse lokalne vlasti koja podrazumeva „menjanje urbanističkih planova po želji privatnih lica i investitora, bez mišljenja javnosti i struke“.

Iz DSS-a je poručeno i da je „neprihvatljivo“ da se deo parka odvaja za bilo kakvu izgradnju, te da se postavlja pitanje „na osnovu čega se krenulo u izradu plana koji još nije usvojen“, „na kom konkursu je to urađeno“ i „ko je platio izradu idejnog rešenja“, budući da grad nije krenuo u realizaciju projekta.

Reakcije su stigle i iz Srpske radikalne stranke.

Šef njihove odborničke grupe Đurađ Jakšić istakao je da postoje i druge lokacije na kojima taj muzej može biti izgrađen.

Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka predviđa izgradnju parka od više stotina kvadrata , u okviru kog treba da budu napravljeni galerijski prostor, multimedijalna sala i druge prostorije, a da iz parka, koji se prostire na 5,5 hektara, postojeće topole budu uklonjene i zamenjene drugim vrstama drveta, uz izgradnju novih pešačkih staza, amfiteatra, igrališta za decu i prostora za pse.

Na taj predlog stiglo je 10 primedbi.

Radio 021 na svom sajtu piše da je organizacija Europolis tražila da se plan u potpunosti odbaci zbog „nejasnog i neusaglašenog tekstualnog i grafičkog prikaza“, što je komisija odbila.

Fondacija „docent dr Milena Dalmacija“ podnela je inicijativu za izgradnju kapele posvećene žrtvama požara u kafićima „Laundž“ i „Kontrast“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prilikom predstavljanja makete muzeja, je izjavio da će on i gradska uprava učiniti sve da pomognu u realizaciji projekta, kako bi Đorđe Balašević „dobio mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari