Dualno obrazovanje i u vojsci 1 Foto: www.mod.gov.rs

Ministri odbrane Zoran Đorđević i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su danas sporazum o saradnji u procesu uvođenja dualnog obrazovanja, kojim se predviđa školovanje za pet profila u vazduhoplovstvu.

Budući srednjoškolci će nastavu imati na Vazduhoplovnoj akademiji, koja je u sklopu Ministarstva prosvete, dok će praksu obavljati u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i, po završetku škole, biće primljeni na posao u Vojsku Srbije.

Po završetku obrazovanja, aviotehničari za motore, za elektroopremu i za letačku opremu, kao i mehanoelektroničari za radarske i za raketne sisteme imaće međunarodnu licencu za rad, najavio je direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović.

Šarčević je naglasio da je danas potpisani sporazum samo početak saradnje sa Ministarstvom odbrane i da je u planu da se dualno obrazovanje uvede i za smerove potrebne namenskoj industriji, koja je u zamahu.

Prema oceni Đorđevića, dualno obrazovanje će unaprediti rad sistema odbrane, jer će kadar koji se na taj način školuje biti mnogo obučeniji i spremniji za rad.

Za Ministarstvo odbrane ovo je jedna u nizu stvari u kojima sarađujemo, a sigurno nije poslednja, rekao je on.

Govoreći o isporuci lovaca MiG-29, Đorđević je objasnio da je Srbija od Rusije tražila da to bude vođeno kao vojnotehnička pomoć, a ne kao poklon, zbog brže procedure dolaska i što skorijeg otpočinjanja modernizacije tih letelica.

Kao donacija vodiće se isporuka 30 modernizovanih tenkova T-72 i isto toliko oklopnih vozila BRDM-2, a Srbija će za njih snositi samo troškove transporta od neke ruske luke, gde će ih zvanično preuzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari