Želim da vjerujem da ćemo imati bolju komunikaciju i saradnju sa budućom nego sa prethodnim vladama Srbije i da ćemo, uz međusobno uvažavanje, početi da rešavamo probleme, kao što su vraćanje imovine Islamskoj zajednici i imenovanje vjeroučitelja, izjavio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić za Danas. Dodajući da se nada da će premijer Aleksandar Vučić praktično ispuniti bar deo obećanja, muftija Dudić ističe da je neophodno da „zvanični Beograd promeni kurs prema Novom Pazaru“ i da sve tradicionalne verske zajednice „jednako tretira“.


Islamska zajednica u Srbiji je organizaciono povezana i deo je IZ u BiH, te je muftija Dudić prisustvovao Saboru ove verske zajednice, održanom u Sarajevu, u subotu. Sabor Islamske zajednice BiH sa 70 glasova „za“ i jednim „uzdržanim“ usvojio je 67 amandmana na Ustav IZ kojim su izvršene korenite promene u ovoj verskoj zajednici. Sabor je jednoglasno izabrao nove muftije, čiji je mandat ograničen na pet godina. Pored imenovanja muftija u pojedinim muftijstvima BiH, potvrđen je izbor Nedžada Grabusa za ljubljanskog i Muamera Zukorlića za sandžačkog muftiju. Dugogodišnji sarajevski muftija Husein Smajić imenovan je za zamenika reisu-l-uleme, a uveden je novi organ – Vijeće muftija, dok je Rijaset dobio ulogu izvršnog tela IZ. U obraćanju medijima po završetku sednice Sabora, reisu-l-ulema, vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izrazio je zadovoljstvo usvojenim odlukama. „Naše muftije moraju pokazati da su sposobne interpretirati islam onako kako se ovdje živio stotinama godina“, poručio je reis Kavazović i zaključio kako je usvojenim izmenama naglašeno da su „islamske zajednice jedinstvena jedinica na čelu sa reisu-l-ulemom, Rijasetom, Vijećem muftija, Saborom i Ustavnim sudom IZ BiH.“

Muftija Dudić je takođe zadovoljan usvojenim izmenama. On naglašava da je, uz reorganizaciju Rijaseta i uvođenje Vijeća muftija, važna novina i definisanje IZ kao zajednice muslimana BiH, Sandžaka, Slovenije, Hrvatske, Srbije, iseljeništva i dijaspore. Time se, smatra muftija Dudić, jačaju odnosi između Sarajeva i „muslimana koji IZ BiH prihvataju kao svoju“. Mada odnosi između dve IZ u Srbiji i formiranje jedinstvene verske organizacije ovdašnjih muslimana nije bila tema Sabora, IZ u BiH i reis Kavazović se zalažu za jedinstvo muslimana Srbije. Od 2007. u Srbiji postoje dve IZ, u Srbiji, koju je predvodio muftija Zukorlić, a na čijem čelu je sada muftija Dudić, i IZS, koju predvodi reis Adem Zilkić. Dve islamske zajednice se formalno zalažu za jedinstvenu versku organizaciju muslimana, ali nikako ne mogu da se dogovore kako da dođu do jedinstvene IZ. Muftija Dudić je takođe za ujedinjenje IZ, ali ne želi direktan dijalog sa Zilkićem. „Sa nekim ko je izvršio agresiju na IZ nije moguć dijalog“, poručuje muftija Dudić. On, međutim, dodaje da je formirana Komisija koja treba da se pozabavi stanjem i mogućim ujedinjenjem IZ. „Članovi Komisije imaju zadatak da predlože modalitete ujedinjenja muslimana Srbije i imaju mogućnost da razgovaraju sa kim god hoće, pa će oni možda i sa Zilkićem razgovarati“, navodi muftija Dudić.

Vakufska direkcija

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji nedavno je formirao Vakufsku direkciju i Odbor za obnovu spomenika bošnjačke kulture na čijem čelu je predsednik Mešihata i glavni muftija dr Mevlud Dudić. Odbor će se baviti obnovom Gazi Isa-begovog hamama u centru Novog Pazara i stare zgrade Novopazarske Banje. Oba objekta su istorijsko nasleđe iz 15. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari