Dug i komplikovan put do penzionog čeka

Najviše prosečne penzije u Sloveniji (565 evra), najniže u Albaniji (150)

Ostavite komentar


  1. Cim pristupimo Malom Sengenu bice i penzije , kao i u zemlji osnivaca Malog Sengena…!! Samo da se susretnu Krkobabic i Rama, te otvore poglavlje , kada to nisu ucinili Tito i Enver…

  2. Kakav je to region? Kakve veze ima Slovenija sa Albanijom ili ti ostalim tkz. regionom? Ni kolturološke, ni sociološke ni ekonomske ni istorijske, nikakve. To postoji samo u vašim glavama. Pa između su tri pazi TRI države. Evo i Španija je Slovenski region. Ono prosto po vama.

  3. Autor clanka preteruje kada tvrdi da je formula za izracunavanje penzije komplikovana! Evo uprosticu je da svima bude jasno na konkretnom primeru, tako da svako moze da dosta tacno, proceni svoju buducu penziju.

    Ako sa 65 god. zivota, ostvarite 40 god. staza, sto je najcesci slucaj, i ako ste tokom celog radnog veka, stalno primali, u proseku, zvanicnu prosecnu platu (u ovom trenutku to je oko 60.000 din.) onda ce Vam se penzija obracunati ovako: P= 40×814= ~32.500 din., gde je 814 vrednost trenutnog opsteg boda u dinarima.

    Nevolja je sto je u zadnjih 6-7 godina, prosecna zarada, po mom misljenju, vestaci naduvana pa sad iznosi cak ~500 evra.

    To veoma negativno utice na iznose buducih penzija mladih ljudi koji su jos daleko od nje, jer ce im PIO prilikom obracuna penzija, njihove realne zarade stavljati u odnos sa ovim nerealnim, te ce im tako licni koeficijenti biti manji nego sto je realno.

    Umesto prosecne zarade u racun treba uzimati tzv „medijanu“, al’ to je vec neka druga tema.

  4. A Rumunija, Bugarska ? Kako oni ne pripadaju nasem regionu a granicimo se sa njima? I otkud Slovanija u regionu kada je po svim parametrima blica sredisnjoj evropi sa Austrijom i Nemackom ? Gospodo , nema vec dugo jugoslavije , o kom regionu mislite?

  5. Sramota velika da jedna evropska ili skoro evropska drzava ne moze da obezbedi pristojne penzije kao u svom civilizovanom svetu a i da se temama pomera starosna granica,kojarodna diskriminacija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.