Put evro-atlantskih integracija je dug, a NATO je spreman da pomogne Crnoj Gori u tom procesu, izjavio je juče u Podgorici generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer, tokom svoje prve službene posjete Crnoj Gori. On je ujedno i prvi generalni sekretar NATO-a koji je posjetio Crnu Goru.

Put evro-atlantskih integracija je dug, a NATO je spreman da pomogne Crnoj Gori u tom procesu, izjavio je juče u Podgorici generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer, tokom svoje prve službene posjete Crnoj Gori. On je ujedno i prvi generalni sekretar NATO-a koji je posjetio Crnu Goru.Shefer je rekao da su njegova i jučerašnja posjeta evropskog komesara za proširenje Oli Rena najbolji dokaz da je Crna Gora izabrala pravi put evro-atlantskih integracija.
„Pomoći ćemo da Crna Gora brzo potpiše Sigurnosni sporazum, da preda potrebna dokumenta koja proizlaze iz Partnerstva za mir i da što prije otvori svoju misiju u sjedištu NATO“, rekao je Shefer novinarima nakon susreta s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem.
On je kazao da je važno da Crna Gora i NATO što bolje javnosti predstave šta danas predstavlja Alijansa i šta znači biti njen član, objašnjavajući da to više nije NATO iz vremena hladnog rata, već Alijansa 21. vijeka, što znači 50 hiljada muškaraca i žena u uniformama u raznim misijama širom svijeta.
Premijer Šturanović je najavio da će Crna Gora ubrzo dostaviti NATO-u Prezentacioni dokument, u kojem će predstaviti svoja očekivanja o modelima saradnje u okviru PZM. Šturanović je rekao da je sa Sheferom imao izuzetno koristan razgovor o daljem razvoju političke, bezbjednosne i vojne saradnje Crne Gore i NATO.
„Ocijenili smo da je Crna Gora učinila značajan progres u sprovođenju reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti“, izjavio je Šturanović.
„Zahvalni smo NATO-u na izraženoj spremnosti da pomogne Crnoj Gori u daljem dostizanju standarda Alijanse, što je i jedan od preduslova za napredak u evropske integracije“, kazao je crnogorski premijer.
Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom pokazuje da je Crna Gora na pravom putu u ostvarivanju strateških interesa u evroatlantskim integracijama, izjavio je generalni sekretar NATO-a u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.
Shefer i Roćen, kako je saopštem iz crnogorske vlade, razgovarali su o konkretnim oblicima saradnje Crne Gore i Sjeverno-atlantske alijanse kroz mehanizme koje omogućava članstvo u Partnerstvu za mir, kao i o aktuelnim procesima u Crnoj Gori i regionu.
Roćen je ocijenio kao važnu Sheferovu posjetu Podgorici, dan nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Shefer je razgovarao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, premijerom Željkom Šturanovićem i ministrima odbrane i spoljnih poslova Borom Vučinićem i Milanom Roćenom.Tokom susreta sa crnogorskim zvaničnicima detaljnije su razmotreni reforma crnogorske Vojske i priprema za učešće u NATO programu Partnerstvo za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari