Dug put do zrenjaninske regionalne deponije: Hoće li se i ovoga puta odustati 1Foto: M.P./ Danas

Treća sreća, tako bi bar tebalo da bude sa izgradnjom regionalne deponije u Zrenjaninu od koje se do sada dva puta odustajalo.

Najpre 2006. godine, kad su reakcijе javnosti bile burne i niko nije hteo smeće blizu grada, pa je potom 2011. ideja Regionalne deponije revidirana sa preciziranjem lokacije i načina smeštaja otpada, da bi se poslednjih meseci išlo ka tome da se bira privatno-javno partnerstvo za sanaciju postojećeg smetlišta.

Prošle jeseni na raspisanom tenderu javilo se samo jedno preduzeće iz Pančeva, koje je odabrano da za 179 miliona dinara naredne tri godine sanira postojeće smetlište u Zrenjaninu, dok će uklanjanje deponije u Perlezu platiti Pokrajina sa 9,5 miliona dinara.

Set odluka koje lokalna samouprava trenutno preduzima predstavljaju, najverovatnije, uvod u konačno rešavanje odlaganja komunalnog smeća u ovom gradu baš po planu države, da se do 2030. godine reši ovaj problem. Ipak, čitav posao je netransparentan baš zbog naelektrisane javnosti.

„Ceo proces, od rekultivacije do formiranja regionalne deponije, odvija se na netransparentan način. Jedan od razloga za netransparentnost sigurno je i burna polemika koja se 2006. godine u javnosti odvijala oko lokacije na kojoj bi trebalo da se formira regionalna deponija“, upozorio je Zrenjaninski socijalni forum.

Svaki Zrenjaninac dnevno u proseku „proizvede“ jedan kilogram komunalnog otpada, dok stanovnici sela naprave polovinu gradskog otpada. Na gradsko smetlište otpad se odlaže bez prethodnog tretmana i bez osnovne opreme za zaštitu životne sredine, dok ne postoje ni reciklažna dvorišta za primarnu selekciju otpada.

„Slaba tačka celog posla prikupljanja i odlaganja otpada u Zrenjaninu leži u slaboj ekonomskoj moći korisnika ovih usluga, zbog čega cene nisu na nivou ekonomskih. Preduzeće koje odnosi smeće ne može da podigne cenu niti da ponudi neku novu usluga obrade đubreta jer nema ko to ovde da plati“, objašnjava Branislav Markuš, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma koje je analiziralo problem odlaganja smeća u Zrenjaninu.

A da je građanima sve skupo a smeće na poslednjem mestu potvrđuju i podaci o dugovanjima za komunalne usluge. Zrenjaninci tako duguju za odnošenje smeća više nego za daljinsko grejanje – 60 miliona dinara za daljinsko a 90 miliona dinara za odnošenje smeća.

Dug put do zrenjaninske regionalne deponije: Hoće li se i ovoga puta odustati 2
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures (arhiva)

Prema važećem cenovniku za odnošenje smeća u Zrenjaninu građani plaćaju u individualnim kućama 7,81 po kvadratnom metru, a kućni saveti 9,26 dinara, dok u selima ta usluga košta 8,39 dinara.

Prosečan račun za dvosoban stan od 50 kvadratnih metara iznosi 470 dinara, dok za kuću od 200 kvadata iznosi 1.570 dinara.

Ukupan broj domaćinstava na području Zrenjanina iznosi 44.470, od čega je 28.085 u samom gradu, i najveći broj njih dobija račun za smeće.

Zrenjanin, zapravo, nikada nije hteo da bude baza za reginalni otpad a njegovo smetlište, ni tehnologijom ni kapacitetom ne zadovoljava potrebe grada.

Smetlište u Zrenjaninu se nalazi na južnom kraju grada, na 1,7 km udaljenosti poslednjih kuća u naselju a pored njega popisnao još 27 divljih deponija u gradu i selima.

Procenjena prosečna visina odloženog otpada iznosi oko četiri metra, na osnovu čega je računskim putem dobijeno, da se na ovoj deponiji nalazi približno 268.400 kubnih metara otpada.

Deponija je delimično ograđena, a otpad je izmešan sa zemljom i prekriva se slojem inertnog materijala po potrebi, što stvara uslove da vazdušne struje i lokalne životinje raznose otpad po okolnom zemljištu. Na deponiji se uglavnom odlaže komunalni, građevinski i neopasni medicinski otpad i za njihovo uklanjanje izdvaja se novac iz gradskog budžeta.

Na gradskom smetlištu u Zrenjaninu, zbog neadekvatnog odlaganja otpada, vrlo često dolazi do samozapaljivanja. Poslednji požar zabeležen je avgusta prošle godine.

Tek kada se dogodi takav ekološki akcident, građani mogu da saznaju nešto o planovima gradske vlasti u vezi sa deponovanjem komunalnog otpada. U poslednjem slučaju, da će sadašnja lokacija biti rekultivirana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari