Potrošači sa područja Braničevskog okruga,koji obuhvata grad Požarevac i sedam opština, «Elektromoravi» za utrošenu struju duguju čak 2,5 milijardi dinara.

Od toga, dug domaćinstava iznosi 1,3 milijarde, dok ostatak otpada na pravna lica. Prema podacima privrednog društva «Centar» iz Kragujevca, u čijem sastavu posluje «Elektromorava», prvih deset najvećih dužnika među pravnim licima duguje ukupno 430 miliona dinara.

– Od pravnih lica, na prvom mestu je privredno društvo «Standard» DOO iz Kostolca, jer se od njega potražuje 167.115.875 dinara – rekli su u kragujevačkom «Centru». Zanimljivo je da se na spisku deset najvećih dužnika ne nalazi nijedno privatno preduzeće, već su višemilionske dugove napravila preduzeća i organizacije u državnoj svojini.

Odmah iza «Standarda», čiji je država većinski vlasnik, na spisku dužnika nalazi se JKP «Golubac», koje duguje 70 miliona dinara, dok 10 miliona manje duguje JKP «Standard» iz Velikog Gradišta. Na četvrtom mestu najvećih dužnika nalazi se požarevačko «Ljubičevo», u čijem sastavu radi čuvena ergela, čiji dug za struju iznosi 44 miliona.

Nakon preduzeća, na spisku dužnika sledi pet seoskih mesnih zajednica: Carevac sa 29 miliona, Aleksandrovac sa 16, Donja Kruševica sa 10,5, Bradarac sa 8,9 miliona i Vlaški Do sa 8,2 miliona dinara. Po visini duga, između MZ Donja Kruševica i MZ Aleksandrovac «umetnula» se vojna pošta 5302, odnosno kasarna «Pavle Jurišić Šturm», koja duguje 15 miliona dinara.

– Kod domaćinstava ugovori o reprogramu potpisani su u ukupnom iznosu od 259 miliona, a kod pravnih lica 65 miliona. Zbog visokih dugovanja «Elektromorava» je tužila ukupno 1.679 pravnih i fizičkih lica – rekli su u kragujevačkom «Centru».

Uvećanje duga

Poređenja radi, krajem 2012. godine, dug pravnih i fizičkih lica za struju iznosio je oko dve milijarde dinara. Pošto je dve godine kasnije – krajem 2014. godine, iznosio 2,5 milijarde, to znači da je ukupan dug «Elektromoravi» uvećan za oko pola miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari