Proteklih dana iz leskovačke Direkcije za izgradnju i urbanizam upućen je apel domaćinstvima da što pre namire dugovanja, jer će preduzeti niz radikalnih mera, uključujući i – plenidbu robe ili stvari kojih bude bilo u domaćinstvima ili kolektivima!

U ovom trenutku, dug korisnika usluge ovog javnog preduzeća je oko 400 miliona dinara, što je ravno trećini budžeta lokalne samouprave. Samo zbog neplaćenog doprinosa za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Direkcija za izgradnju i urbanizam je u minusu 334 miliona dinara. Zabrinjava, na primer, da je ranije naplata iznosila 70 odsto obaveza, a sada doseže jedva 40 procenata.

U Direkciji za izgradnju i urbanizam pouzdaju se u gradsku poresku administraciju koja bi trebalo uskoro da bude aktivirana i koja će, između ostalog, imati pravo i da pleni imovinu dužnika – smatraju u ovom javnom preduzeću.

Ima primera, pojašnjava Staniša Ristić, direktor Direkcije za izgradnju, da pojedina domaćinstva ne žele da prime rešenja, a problem naplate prisutan je gotovo deceniju, ali je posebno evidentan minulih nekoliko godina.

U proseku, prema računici ekonomista Direkcije za izgradnju, svako domaćinstvo bi godišnje trebalo da plati oko 700 dinara. Posebno su nedisciplinovane pojedine firme, pa iz Direkcije za izgradnju najavljuju da će javno obelodaniti spisak najvećih dužnika iz grada na Veternici. Poslednjih dana, upravo zbog nepovoljnog stanja u naplati duga, isporučeno je više od 23.000 rešenja, ali će pravi efekti moći da se sagledaju tek narednih dvadesetak dana. Ove godine, između ostalih, najredovnije izmiruju obaveze Direkcija za izgradnju i urbanizam, kolektivi Zdravlje -Actavis, DCP Agro – 1,2 miliona, JIK banka i Leskodrvo.

Minulih dana, slični, dramatični tonovi zbog pozamašnih dugovanja korisnika upućeni su i iz drugih kolektiva. JKP Komunalac potražuje, na primer, od domaćinstava devet miliona dinara. Koliko je to značajan iznos najbolje govori podatak da se svakoga meseca leskovačkim porodicama za učinjene usluge fakturiše oko milion dinara. Dejana Cvetkovića, direktora Komunalca, kaže da od fakturisanog mesečnog iznosa obično naplate oko 55 procenata, odnosno najviše do 600.000 dinara.

– U našem kolektivu nismo pribegavali tužbama, jer smatramo da ta mera nije dovoljno efikasna, ali ako se nastavi stara praksa neplaćanja računa, nije isključeno da pojedina domaćinstva budu tužena – ističe Cvetković.

Budžet u minusu 624 miliona dinara

Budžet lokalne samouprave u Leskovcu u minusu je više od 624 miliona dinara. Kako ističe dr Goran Cvetanović, gradonačelnik, dugovanja su do pre tri meseca smanjena za 90 miliona dinara. U ovaj minusni saldo nisu uračunate prazne kase javnih komunalnih preduzeća. Leskovačka Elektrodistribucija u ovom trenutku potražuje oko 550 miliona dinara. Gotovo svakoga dana električari su na terenu, često ih prate i pripadnici policije, jer sami nisu u stanju da isključe pojedina (ratoborna) domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari