Građani i razne firme i udruženja iz Braničevskog okruga Elektromoravi za potrošenu električnu energiju duguju oko dve milijarde dinara. Među preduzećima najveći dužnik je „Standard“ iz Kostolca sa 8o miliona dinara, sledi Ramski rit iz Velikog Gradišta sa 76 miliona, Kazneno popravni zavod „Zabela“ sa 52 miliona i tako dalje. Domaćinstva duguju oko jedne milijarde a među njima ima pedesetak čiji dug prelazi milion dinara.

Zbog toga su u Elektromoravi po prvi put od ove godine krenuli sa utuženjima neurednih platiša i u proseku mesečno se utuži između 50 i 100 domaćinstava. Direktor za poslovni sistem u ED „Elektromorava“ Dragan Marković priča da se neurednim platišama mesečno šalje i preko 12.000 opomena i da pre utuženja pokušavaju razgovorom da nađu prihvatljivo rešenje za izmirenje duga.

– Očekujemo da do decembra smanjimo dug i zato razgovaramo sa svim dužnicima. Sa Standardom iz Kostolca, najvećim dužnikom, obavili smo razgovor i očekujemo da nađemo način za reprogram i izmirenje duga a sa Kazneno popravnim domom u Zabeli postigli smo dogovor i oni u jednakim mesečnim ratama izmiruju dug. Obavili smo razgovore sa zdravstvenim ustanovama, JP, železnicom i svi oni sada redovno plaćaju ali je veliki problem sa preduzećima koja su otišla u stečaj. Pomenuću Ramski rit iz Velikog Gradišta koji duguje 76 miliona dinara, gde sudskim rešenjem treba da se nađe način kako da se to izmiri i da li će uopšte da se izmiri. Svesni smo činjenice da dug ne može odjednom da se plati i zato tražimo prihvatljivo rešenje i mislim da smo napravili pomak. Kod domaćinstava mnogi idu na onu priču o zastarevanju duga ali im mi objasnimo da od toga nema ništa i sa njima se dogovaramo o načinu izmirenja obaveza. Zahvaljujući tome mi smo naš naplatni zadatak u julu ispunili sa 108 posto, a od početka godine imamo za pet posto bolju naplatu od plana EPS-a. One sa kojima ne može da se dogovorimo oko izmirenja duga utužujemo i u poslednja dva meseca to je u proseku od 50 do 100 tužbi, ističe direktor Marković.

Elektromorava u Braničevskom okrugu ima oko 85.000 kupaca električne energije od kojih 75.000 čine domaćinstva. Samo u gradu Požarevcu ima 25.000 potrošača i oni duguju oko 350 miliona. Mnogi dužnici ne vide način kako da to izmire jer nemaju sigurne izvore prihoda.

– Zbog duga od 700.000 dinara Elektromorava mi je isljučila struju. Nemam odakle da to platim jer mi je plata 24.000 dinara, a izdržavam osam članova domaćinstva. Sada za osvetljenje koristim sveće koje sakupljam na groblju u Požaerevcu. To što mi je toliki dug kriva je Elektromorava što mi ranije nije isključila struju, kazuje Dragan Mirković.

– Dug za struju mi je 450.000 dinara. Nemam odakle da platim jer se izdržavamo od preprodaje robe na pijaci. Nas je u porodici 13 duša, od kojih šestoto male dece, i teško je zaraditi i za hleb, a odakle da platimo struju. Nemamo para ni prašak za veš da kupimo, vaške će nas pojedu, žali se Fatima Kočić, a Nenad Rajić, koji već ima dug od 100.000 dinara, ne vidi način kako će da ga izmiri jer u devetočlanoj porodici samo on radi, a ima i bolesno dete koje svaki drugi mesec mora da vodi kod lekara u Beograd.

Veliki problem u Elektromoravi je kako isključiti struju dužnicima jer oni u grupama ne dozvoljavaju, buše gume na vozilima, a kad interveniše policija i na njih nasrću.

Kako se građani „snalaze“

U Požarevcu u zavisnosti od godišnjeg doba tri do pet odsto potrošača krade struju. Direktor Elektromorave Dragan Marković kaže da se to najčešće čini otkačinjanjem mostića i tada prolazi struja ali je brojilo ne registruje.

– Drugi način je ubacivanje fotografskog filma u strujomer koji ukoči disk, struja prolazi ali se disk ne okreće i brojčanik je ne registruje. U poslednje vreme primenjuju se i magneti i njima se ometa rad brojila a ima i kradljivaca koji pre brojila urade strujni krug i potrošnja se ne očitava. Veliki je problem da se uđe u domaćinstvo i to sve proveri jer mnogi to ne dozvoljavaju, priča Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari