Duge liste čekanja u Kragujevcu, pacijenti primorani da idu u privatne klinike 1Klinički centar Kragujevac Foto: Pressek

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, stotine pacijenata su na listama čekanja za operacije i preventivne preglede.

Iako iz Centra demantuju da se dijagnostički pregledi obavljaju sa zakašnjenjem, Suzana Đorđević čekala je tri meseca operaciju dojke, a sve prethodne analize morala da obavi na privatnim klinikama.

“Vođena iskustvom drugih žena, sama sam rešila da odem privatno. Napipala sam nešto u dojci i morala sam odmah da vidim o čemu se radi. Sve analize pre operacije sam uradila privatno. Imala sam mišljenja dva lekara. Posle toga sam otišla na konziilijum u Klinički centar u Kragujevcu. Konzilijum je dao mišljenje da to treba da operišem, iako je benigna promena. Odmah sam se javila na odeljenje, ali nisam bila pozvana u prvih mesec dana, što je zakonski rok, a ni u drugih mesec dana. Onda su mi preko nekog poznanika zakazali operaciju – tri meseca od datuma kada sam bila na konzilijumu”, rekla je za N1 Suzana Đorđević iz Udruženja „Volja“,  za podršku ženama posle operacije dojke.

Ne treba čekati ni preventivne operacije

Posle operacije se ispostavilo da je imala maligno oboljenje, a ne benigno, kako se prethodno pretpostavljalo.

„Možda je to što su mislili da je benigno bio razlog zbog kojeg sam čekala. Ali smatram da, iako se nešto operiše preventivno, mora da se uradi što pre”, kaže Suzana Đorđević.

On je podsetila da u vreme pandemije korona virusa nije bilo mogućnosti za preventivne preglede, ali je i dodala da se od tada nije mnogo promenilo.

Operacija na privatnim klinikama – 8.000 evra

“Mi koji smo imali kotrolne preglede smo se nekako dovijali… Sada možemo da budemo operisani zahvaljujući npr. nekom koga poznajemo ili privatno… Evo koliko država brine o našim građanima. Jedna mlada Kragujevčanka morala je da uradi jednu preventivnu operaciju, ali naš RFZO to ne pokriva. Ona je to danas uradila o svom trošku. Ta intervencija u Beogradu košta 8.000 evra”, navodi Đorđević. Ona  je rekla da se sada veoma dugo čekaju i kontrolni pregledi. Prema zvaničnom saopštenju Kliničkog centra, neki pregledi su već sada zakazani za 2026. godinu.

„Ako je u pitanju kontrolni skener ili mamografija, sve se čeka, osim ako nešto nije urgentno“, navodi Suzana Đorđević..

N1 je pokušao da od direktora Centra dobije informacije u vezi sa u sa listama čekanja, io tome da li se sprovodi dopunski rad da bi se liste smanjile, ali odgovor nije dobio.

Umesto toga,Univerzitetskom kliničkom centar poslao je  saopštenju  u kojem jenavedeno da se najduže čeka za operaciju kolena i kuka. Prošle  godine bilo je 839, a sada ima 934 pacijenta koji čekaju operaciju kolena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari